ЕС наложи санкции на осем ирански официални лица за репресията на демонстрациите от 2019 г.

  • 12 април 2021 20:53

  • 282
  • 1
ЕС наложи санкции на осем ирански официални лица за репресията на демонстрациите от 2019 г.
© Novini.bg

ЕС реши да наложи санкции на осем членове на иранските сили за сигурност за ролята им в смазването на демонстрациите в Иран през ноември 2019 г., се казва в изявление на Съвета на ЕС, цитирано от БТА.

Решението да се замразят авоари и да се спре издаването на визи влиза в сила с днешното му публикуване в Държавния вестник на ЕС. То идва в деликатен момент, когато европейската дипломация се опитва да посредничи в усилията за съживяване на иранското ядрено споразумение от 2015 г. между големите световни сили и Техеран.

Иран екзекутира журналист, подкрепил протестите през 2017 г.

Сред санкционираните има ръководители на иранските милиции басиджи, които са под командването на Иранските гвардейци на революцията, както и полицейски началници.

Сред най-високопоставените санкционирани иранци са самият ръководител на Гвардейците на революцията Хосеин Салами и командващият басиджите Голамреза Солеймани.

Мая Йорданова
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.13 | 05:43

1
На ЕС това му е проблемът, а не тираните и диктаторите като тиквата и нейните унгарски и полски братчеди, които ЕС отгледа под крилото си и още хрантути със сахер.

Добави коментар

Водещи новини