Иран екзекутира журналист, подкрепил протестите през 2017 г.

  • 12 декември 2020 15:24

  • 999
  • 3
Иран екзекутира журналист, подкрепил протестите през 2017 г.
© Getty (архив)

Иранските власти съобщиха че са екзекутирали журналист заради работата му в интернет, която допринесе за мащабните протести през зимата на 2017 г. - 2018 г., предаде АП.


Иранската държавна телевизия и държавната агенция ИРНА съобщиха, че Рухола Зам е бил обесен рано сутринта днес. Сайтът и каналът "Амаднюз", създадени от Зам в популярното приложение за съобщения Телеграм, разпространяваха информация за графика на протестите и уличаващи сведения за ирански официални представители.

За известно време Рухола Зам беше изгнаник и имаше бежански статут във Франция, припомня Франс прес.

Организацията "Амнести интернешънъл" определи Зам като журналист и дисидент и каза, че екзекуцията му бележи шокираща ескалация в използването на смъртно наказание в Иран като средство за репресии. Организацията настояваше аятолах Али Хаменей да се намеси, за да бъде анулирана жестоката присъда на журналиста.

Организацията "Репортери без граници" пък обвини Иран, че е отвлякъл Зам, докато той се намирал в Ирак, за да бъде съден на иранска територия. Днес "Репортери без граници" казаха, че са шокирани от изпълнението на присъдата на Зам.

За ареста на Зам бе съобщено през октомври 2019 г., но Иран не уточни нито кога е станало това, нито на кое място. По искане на иранските власти Телеграм прие да закрие "Амаднюз", който наброяваше 1,4 милиона абонати.

Процесът срещу Зам започна през февруари. На Зам бяха повдигнати обвинения за така наречената в Иран "корупция на Земята, наказваща се със смъртно наказание. Зам бе обвинен и за престъпления срещу сигурността на Иран, за шпионаж в полза на френското разузнаване, за обида на свещения характер на исляма. През юни стана ясно, че вината му е била призната по всички обвинения. После бе потвърдена и смъртната му присъда.

999 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Вещер

2020.12.12 | 20:07

3
До кога ще има екземпляри, които ще диктуват правото на живот. Нали и те са чели корана. Не може така до се взима човешки живот!

2020.12.12 | 18:21

2
Фанатици които превзеха европа
Гошо

2020.12.12 | 16:58

1
Тия са по зле от светата инквизиция.

Добави коментар

Водещи новини