Разследват бившия британски премиер Дейвид Камерън за лобиране пред министри

  • 12 април 2021 16:50

  • 426
  • 0
Разследват бившия британски премиер Дейвид Камерън за лобиране пред министри
© Getty Images/Guliver

Във Великобритания започва официално разследване срещу експремиера Дейвид КамерънДейвид Камерън Дейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 заради опити да лобира пред министри в полза на финансиста Лекс Грийнсил. Това съобщиха днес таблоидът "Сън" и Би Би Си, цитирани от Ройтерс.

Разследването вероятно ще бъде независимо и извършвано от името на правителството, твърди Би Би Си. Ройтерс посочи, че не е в състояние да провери достоверността на медийните публикации.

Докато Камерън е бил премиер през 2010-2016 г., австралийският банкер Грийнсил е бил поканен да работи за правителството, за да подобри неговата "ефективност".

След като напуска поста си, Камерън става съветник във финансовата компания на австралиеца, която сега е в несъстоятелност. Според "Файненшъл таймс" и "Сънди таймс" Камерън се е обръщал директно към министри, лобирайки за "Грийнсил кепитъл", включително е изпращал есемеси на финансовия министър Риши Сунак и е уредил частна среща на питие между Грийнсил и здравния министър Мат Хенкок.

Бившият британски премиер Камерън не иска да ръководи среща на ООН за климата в Глазгоу

В първото си изявление по случая вчера Дейвид КамерънДейвид Камерън Дейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 заяви, че в контактите си с настоящия кабинет не е нарушил нито етичния кодекс, нито правителствените правила. "Придържах се към правилата и намесата ми не доведе до промяна в позицията на правителството", каза той. Камерън призна единствено, че комуникацията с правителството е трябвало да преминава през по-официални канали.
 

Novini.bg
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини