Еврокомисар Оливер Вархеи призова Скопие и София да намерят решение на спора си

  • 25 март 2021 13:53

  • 364
  • 3
Еврокомисар Оливер Вархеи призова Скопие и София да намерят решение на спора си
© Novini.bg

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи призова Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор.

Пред пленарната зала на Европейския парламент той заяви: „В този повратен момент насърчавам Скопие и София да удвоят усилията си за намиране на взаимно приемливо решение на висящите двустранни въпроси. Бих искал да повторя призива във вашия доклад (б.а. - вероятно има предвид този на Кючюк), като апелирам и към двете страни да действат конструктивно и да се въздържат от изявления или действия, които биха могли да подкопаят по-широките интереси на ЕС“.

Борисов посрещна Заев в София за участие в Срещата на върха по Берлинския процес

В Северна Македония все още се дискриминира всеки, който се обяви за българин, заяви евродепутатът от Европейската народна партия Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега..

„Колеги социалисти и от зелените, моля, събудете се и си отворете очите“ - така Ковачев се обърна към евродепутатите от двете групи, чиито представители внесоха поправка срещу поведението на българското правителство.

Преди това докладчикът за Република Северна Македония (РСМ) в Европейския парламент Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е изрази надежда, че страната ще възобнови конструктивния диалог с България. Пред пленарната зала той подчерта, че се нуждаем от повече мостове, които да ни свързват вместо от стени, които да ни разделят: „Когато едно доверие е нарушено, то безспорно трябва да бъде възстановено. И най-добрият начин за това е да се върнем към устоите на договора. Само той ще ни даде възможност да начертаем пътната карта на региона, който неминуемо и свързан с интеграцията на всички страни в Европейския съюз“, каза Кючюк.

„От това ще спечели регионалното сътрудничество, от това ще спечелят добросъседските отношения, от това ще спечели и целият Европейски съюз“, добави той.

В момента евродепутатите обсъждат докладите за напредъка по пътя към ЕС на Сърбия, Косово, Албания и Северна Македония. Гласуването по тях се очаква днес.

Мая Йорданова
364 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Kristinaa21

2021.04.10 | 03:54

3
­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­­ ­­­м­­о­я­­­т­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­н­ ­п­у­т­­­к­а­­­ ­-­­­ ­W­­­W­­­W­­­.­B­G­­1­7­­.­­C­L­U­B­­
педал

2021.03.25 | 15:51

2
педалския съю'з ще довърши работата на съветския съюз
ние

2021.03.25 | 14:29

1
ние не спорим. спорят посърбените ни събратя.

Добави коментар

Водещи новини