Марк Рюте може да състави ново правителство до лятото

  • 19 март 2021 06:55

  • 488
  • 1
Марк Рюте може да състави ново правителство до лятото
©

Партията на премиера на Нидерландия храни надеждата, че до лятото ще може да сформира управляваща коалиция. При преброени бюлетини от 99 процента от избирателните участъци става ясно, че Народната партия за свобода и демокрация на Марк Рюте получава 35 места в 150-местната долна камара, което е с 2 повече от преди.

Проевропейската лявоцентристката партия Демократи 66 получава 23 места, което е с 4 повече. Така те детронираха от второто място антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, който получава 17 места.

Започна третият ден от предсрочните парламентарни избори в Нидерландия

Популистът Тиери Боде, който водеше кампания срещу рестрикциите срещу коронавируса, се справи добре и неговият Форум за демокрацията има 8 места в парламента при 2 в предишния.

Преговорите за предишното правителство на Рюте отнеха седем месеца. Вчера председателката на долната камара на парламента Хадиджа Ариб събра лидерите на изборните партийни листи, за да обсъди с тях как ще протекат преговорите за нов кабинет.

Рюте вече изключи възможността да работи с Вилдерс или Боде. Но, за да състави коалиция, той трябва да има мнозинство от 76 места. Взети заедно партията на Рюте, Демократи 66 и техният досегашен коалиционен партньор Християндемократически призив имат 74 места и им трябва още един партньор. Това може да се окаже трудна задача във все по-разпокъсаната долна парламентарна камара, в която, както изглежда ще има рекорден брой партии - 17. Това изравнява рекорда от 1918 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Katea17

2021.04.10 | 03:55

1
­В­­­и­­ж­­­т­е­­­ ­м­­­о­­­я­­т­­а­ ­­­т­­и­­й­н­ ­­­п­­у­­т­­­к­а­­ ­­-­­­ ­W­W­­­W­­.­­B­­­G­­­1­7­.­­­C­­L­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини