Започна третият ден от предсрочните парламентарни избори в Нидерландия

  • 17 март 2021 09:49

  • 257
  • 1
Започна третият ден от предсрочните парламентарни избори в Нидерландия
© Getty images

Изборните секции отвориха врати в Нидерландия в третия и последен ден на предсрочните парламентарни избори. До изборите се стигна, след като премиерът Марк Рюте трябваше да подаде оставка заради скандал, при който хиляди родители бяха погрешно обвинени, че са извършвали измами със семейни надбавки. Вотът е смятан за тест за правителството на Рюте за начина му на управление на коронавирусната криза. Според допитванията Рюте отново ще спечели премиерски мандат, предаде Франс прес.

Изборните секции ще затворят врати в 21 ч. местно време (20 ч. по Гринуич). Първите резултати се очакват малко след това. Изборните секции са открити в нетипични места заради пандемията - например музеи и центрове за тестове. На места избирателите дори могат да подадат бюлетината си, докато преминават с кола или велосипед покрай урните. Заради пандемията вотът се организира в три дни. А коронавирусната криза отклони вниманието от всички други традиционни проблеми (като например имиграцията), доминирали предизборните кампании за предишните избори.

Вчера вечерта имаше последен предизборен дебат, в който участваха Рюте и лидери на още 7 най-големи партии в страната, сред които и Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата, която е най-голямата опозиционна сила, съобщи БТА. Либерал-консерваторът Марк Рюте, на власт от 2010 г., както изглежда ще спечели четвърти мандат за управление. Допитванията показват, че неговата Народна партия за свобода и демокрация ще спечели вота с близо 20 процента. Проучванията отреждат 13 процента на Партията на свободата на Вилдерс. Консервативната партия Християндемократически призив и левоцентристката партия Демократи-66, които и двете са членове на управляващата коалиция, си оспорват третото място в сондажите. Но на тези избори има и нови кандидати и това може да направи нещата по-несигурни. След последните избори през 2017 г. преговорите за ново правителство отнеха седем месеца.

Днес започват тридневни парламентарни избори в Нидерландия

Общо 37 партии участват в борбата за 150-те места в долната камара на парламента. Това е рекорд. В страната, в която политическият пейзаж е фрагментиран, обикновено накрая се стига до комплексни коалиции. Партията на Рюте досега разполагаше с 32 места в парламента и ръководеше 4-партийна коалиция, в която влизат освен гореспоменатите две парти и Християнският съюз.

В навечерието на изборите, в неделя стотици хора изразиха недоволството си към правителството в столицата Хага. Накрая полицията се намеси и разпръсна демонстрантите с водни оръдия. Въведеният в края на януари от властите като част от мерките срещу коронавируса вечерен час също породи масови протести, прераснали в сблъсъци със силите на реда в цялата страна. Сега заради тридневните избори се прави изключение от вечерния час, за да могат хората да стигнат безпрепятствено до изборните секции.

Властите на Нидерландия първо въведоха много по-меки мерки срещу коронавируса, но през последните месеци затегнаха рестрикциите за работата на търговски обекти, за носенето на маски, за социалната дистанция и за влизането в страната. В Нидерландия с население от 17 милиона души, досега бяха регистрирани над 1,1 милиона случая на зараза и около 16 100 смъртни случая.

Novini.bg
257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stephaniea16

2021.04.10 | 03:55

1
­­В­­­и­­­ж­­­т­е­­­ ­­­м­о­я­т­­а­ ­т­и­й­­­н­­ ­­п­­у­­­т­к­­а­ ­­­-­­ ­W­­W­W­­.­B­­­G­­1­­­7­­.­­C­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини