Днес започват тридневни парламентарни избори в Нидерландия

  • 15 март 2021 07:06

  • 223
  • 1
Днес започват тридневни парламентарни избори в Нидерландия
© Getty images

Тридневни парламентарни избори започват днес в Нидерландия, изправена пред трета епидемична вълна, предадоха световните агенции.

В събота здравните власти съобщиха за най-големия брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие в страната от средата на януари - близо 6400. След няколко седмици на стабилизиране на броя на новозаразените сега се очаква трета епидемична вълна заради разпространението на нови варианти на вируса, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес посочва, че заради ограничителните мерки изборите ще продължат три дни. В понеделник и вторник ще упражнят правото си на вот по-уязвимите група, а в сряда - всички останали. В някои общини ще има избирателни секции, в които ще може да се гласува, без да се слиза от колата, а в Амстердам ще бъде разкрита секция за велосипедисти. Около 2,4 милиона избиратели, които са на възраст над 70 години, имат право да гласуват по пощата.

В Хага полицията разпръсна протест срещу локдауна и правителството

Нидерландия е в локдаун от средата на януари. Забранено е събирането на повече от двама души, ресторантите и баровете са затворени, въведен бе и вечерен час, но за тази мярка в дните на изборите ще бъде направено изключение.

Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия, с население от над 17 милиона души, са повече от 1 милион и 150 хиляди. Страната е на 21-о място в света по този показател. Починали са над 16 хиляди от заразените.

Десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води в социологическите проучвания, макар че все още много хора не са решили дали ще гласуват, отбелязва Асошиейтед прес. Рюте, на 54 години, е ръководил страната повече от 10 години, последните четири от които начело на четирипартийна коалиция. Ако спечели още един четиригодишен мандат, той може да стане най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател.

Нидерландия изправена пред трета епидемична вълна преди парламентарните избори

Франс прес определя изборите като първи важен тест за политиката на европейско правителство за коронавируса тази година. Предизборната кампания очаквано бе доминирана почти изцяло от въпроса за пандемията. Тя измести обичайните водещи теми от предишни кампании като имиграцията и европейската интеграция.

Рекордните за последните няколко десетилетия общо 37 политически формации ще се борят за 150 места в долната камара на парламента. Съставът на 75-членната горна камара се попълва от провинциалните парламенти, информира БТА.

Нидерландия удължава вечерния час

Политическият пейзаж в Нидерландия често е фрагментиран, което обикновено води до сложни управляващи коалиции, отбелязва още Франс прес. Изборите в страната са следени внимателно в целия ЕС. Нидерландия е петата икономика в еврозоната и най-силният глас след Германия в подкрепа на финансовата дисциплина.

Правителството на премиера Рюте падна през януари - броени седмици преди редовните избори, - заради скандал във връзка с принуждаването на близо 20 хиляди родители, неоснователно заподозрени в измами, да върнат надбавки за своите деца. Нидерландският премиер в оставка обаче е известен с умението си да излиза невредим от скандали. Според анализатори е напълно възможно той да остане на власт и след тази афера.

Novini.bg
223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Debbiea20

2021.04.10 | 03:55

1
­­В­­и­ж­т­­е­­­ ­­м­­­о­я­т­а­ ­­т­­­и­­й­­н­­­ ­­п­­у­­­т­­­к­­­а­­ ­­-­­ ­­­W­W­­­W­­.­­B­­G­­­1­7­.­­C­­­L­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини