Бум на броя на реанимираните френски пациенти с COVID

09 март 2021 07:34

Бум на броя на реанимираните френски пациенти с COVID
© Getty Images/Guliver (архив)
1088 1

Броят на болните с КОВИД-19 във Франция, настанени в реанимация, се е увеличил значително днес, като ситуацията отново е станала критична в парижкия регион. Там болниците са получили заповед да спрат плановите операции заради притока на пациенти, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22576

В реанимациите, където приемат най-тежките случаи, днес имаше 3849 болни, 381 от които са пристигнали през последните 24 часа, според здравните власти. В началото на януари в реанимациите имаше под 2600 пациенти, но сега този показател не спира да се покачва и вече е на равнището от края на ноември миналата година.

В Париж затегнаха забраната за консумация на алкохол на публични места

В Парижкият регион ситуацията е много напрегната, заяви за АФП генералният директор на регионалната здравна дирекция Орелиен Русо. В резултат на това здравната агенция в Ил дьо Франс е дала категорична заповед на болниците и клиниките да преустановят 40 процента от медицинските и хирургическите си дейности, които са с най-малка спешност, за да увеличат капацитета си за прием на болни с КОВИД-19.

Ситуацията е много тревожна, има английски вариант на коронавируса, който е по-заразен и се разпространява много по-бързо, предупреди по френското радио "Франс Ентер" кметицата на Париж Ан Идалго.

Френските власти, за които пълната карантина е крайна мярка, наложиха през почивните дни локдаун в северния департамент Па дьо Кале, както и в района на Дюнкерк и в югоизточния крайбрежен департамент Алп-Маритим.

Ситуацията в парижкия регион ще бъде следена отблизо и ще бъде направена преоценка на ситуацията на цялата територия на Франция, особено в Ил дьо Франс по време на заседание на съвета за здравна защита, предвидено за сряда, съобщи за АФП министърът на здравеопазването.

Френското правителство изключи региона на Париж от приложното поле на карантина, която ще действа през уикенда

На цялата територия е в сила вечерен час от 18 ч. за 12 часа.

През последното денонощие от КОВИД-19 са починали 360 души, с които общият брой на смъртните случаи вече е почти 89 000.

Кампанията по ваксиниране в момента е насочена към обитатели на домове за стари хора, към хора над 75 години, към хора над 50 години, които са най-уязвими, както и към медиците.

Франция засилва ваксинацията

Според данните на здравните власти 3,978 милиона души са получили поне една доза ваксина, а 1,989 милиона са получили вече и втора доза.

Вижте и това видео от нашия архив:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22576

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1088 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Kerria22

2021.04.10 | 03:56

91157
­­­В­­­и­­ж­т­­­е­­­ ­­м­­­о­­­я­­т­­а­­ ­­­т­и­й­­н­ ­­­п­­у­т­­­к­а­­­ ­­-­­­ ­­­W­­W­­­W­.­­B­­­G­­1­7­­­.­­­C­­L­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини