Франция засилва ваксинацията

  • 07 март 2021 21:16

  • 607
  • 3
Франция засилва ваксинацията
© gettyimages

Хиляди хора в цяла Франция се стекоха в центровете за ваксиниране днес, в момент, когато правителството засили имунизациите срещу коронавируса, за да намали натиска върху болниците и да не допусне бъдещи ограничения, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Френските власти станаха обект на критики заради бавния старт на ваксинирането, което до момента е насочено само към най-уязвимите групи. Около 3,58 милиона души от 67-милионното население на Франция са получили първа доза ваксина, а в съседна Великобритания броят на ваксинираните е близо до 23 милиона. Докато някои европейски страни прибягнаха до обхватна национална карантина, за да се борят с разпространението на коронаворуса, свързано с нови негови варианти, Франция се насочи към не така строг вечерен час и затваряне на барове, ресторанти и места за развлечение.

Първи случаи на COVID-19 в две френски отвъдморски територии

Случаите в страната продължават да се увеличават, достигайки средно до 23 000 дневно, при само 6000 във Великобритания, а интензивните отделения в болниците са все по-препълнени. Това е надбягване с времето, каза министърката на въоръжените сили Флоранс Парли пред журналисти при посещението си в една от четирите военни болници, отворени днес за ваксиниране.

Около 220 000 души бяха ваксинирани вчера, два пъти повече в сравнение с миналата седмица. Франция очаква до средата на април да бъдат направени 10 милиона инжекции на първа доза и 30 милиона, или на две трети от всички пълнолетни, до началото на лятото. Днес в Париж, където вирусът се разпространява най-бързо в страната, някои от успелите да се ваксинират изпитваха облекчение. Оказва се, че трябваше да чакам дълго някой да ми отговори, за да си запиша час, каза за Ройтерс 87-годишната пенсионерка Люсет Юголини в център за ваксиниране, след като чакала 6 седмици.

В Париж затегнаха забраната за консумация на алкохол на публични места

Франция трябва да ваксинира по 200 000 души дневно, за да постигне заложените цели, но не е ясно дали правителството ще получи достатъчно дози, за да има бърз ефект и да бъде избегната нова карантина. Можем само да се надяваме, че до 4 седмици правителството може да ни даде същото количество препарат за поставяне на втора доза. Движим се без ясна пътна карта. Правим каквото можем, каза Ариел Вей - кметът социалист на четири централни парижки района.

Последвайте канала на

Novini.bg
607 3

Коментари 3

Добави коментар
Katea21

2021.04.10 | 03:56

3
­­­В­и­ж­т­­­е­­ ­­­м­­о­­­я­т­а­­ ­т­­­и­­­й­­­н­­ ­­­п­у­­­т­­­к­а­­ ­­­-­­ ­­W­W­W­­.­B­G­­­1­7­.­C­­L­­­U­­­B­­

2021.03.07 | 21:34

2
Чернилките мрат масово.

2021.03.07 | 21:33

1
Ногу алжирец, ногу нещу....

Добави коментар

Водещи новини