Погнаха полска защитничка на абортите

11 февруари 2021 16:46

Погнаха полска защитничка на абортите
© Getty (архив)
360 3

Полската защитничка на абортите Марта Лемпарт е заплашена от осем години затвор, предаде АП.

 

Една от ръководителките на движението "Женска стачка" в централноевропейската държава е разказала пред репортер на световната информационна агенция, че са ѝ били повдигнати няколко обвинения.

 

Районен съд във Варшава е обвинил Лемпарт в нарушаване на противоепидемиологичните мерки, защото е организирала прояви със събиране на много хора на обществени места в  отправяне на обиди към полицаи по време на изпълнение на служебните им задължения. "Ако бъде призната за виновна, активистката може да влезе в затвора за срок до осем години", посочи цитираната медия.

Освен това защитничката на правото на жените да прекъсват бременността си е била заплашена и от административни наказания (глоби и общественополезен труд). Според магистратите в полската столица тя е подстрекавала към  вандализъм, включително и саботаж на църковни служби. "Римокатолическата  църква има силни традиции в полското общество", допълни АП.  

Лемпарт е заявила, че обвиненията са били пряко свързани с организаторите от нея и нейни съмишленички и съмишленици протести срещу решението на Конституционния съд (КС).

 

В края на януари 2021 г. магистратите са постановили, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода - включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания - са противоречали на закона. По този начин КС е дал зелена светлина на закон, приет от консервативното правителство през октомври 2020 г.

Затягат закона срещу абортите в Полша, хиляди излязоха на протест

Решението на КС е станало повод за масови протести във Варшава и другите по-големи градове в Полша.

 

Валери Зайцев
360 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Valeriea17

2021.04.10 | 03:59

3
­­В­­и­­ж­­т­­­е­­­ ­­­м­­­о­­я­­­т­­­а­ ­­т­­­и­й­­­н­­ ­­п­­­у­­­т­к­­а­­­ ­­-­­ ­­W­­­W­­W­­­.­­B­­­G­­1­­­7­­.­­­C­L­­­U­­B­­­
Същинска детеубийца!

2021.02.11 | 22:35

2
Развратници изопачават основната функция на жената! И стават убийци на собствените си деца! Тя има право да прави каквото иска с тялото си, а детето няма право дори на живот! Нещастници!
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2021.02.11 | 18:04

1
Тази терористка да бъде натикана в затвора до живот..Никога да не излезне от затвора...УБИЙЦА БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини