14 арестувани в Полша след протест във връзка с абортите

29 януари 2021 14:41

14 арестувани в Полша след протест във връзка с абортите
© Getty Images/Guliver
200 2

Четиринайсет души бяха задържани след демонстрация снощи срещу затягане на законодателството за абортите в Полша, предаде ДПА, като се позова на полицията.

Според Марта Лемпарт, оглавяваща организацията "Стачка на жените", петима човека са все още в ареста, включително Клементина Суханов, която е сред водачите на правозащитната група.

Органите на реда обкръжиха снощи протестиращите пред Конституционния съд, позволявайки им да си тръгнат само след удостоверяване на тяхната самоличност. В крайна сметка полицията принудително отстрани от мястото тези, които не се подчиниха.

В Полша заради коронавируса са забранени обществените събирания на повече от петима души.

Поредна вечер на протести в Полша срещу почти пълната забрана на абортите

Протестите срещу ограничаването на правото на аборт, които първоначално избухнаха в края на миналата година, се възобновиха в сряда, след като напълно влезе в сила решението на Конституционния съд, постановено през октомври. Според него абортите, извършени заради необратими увреждания на плода, са незаконни съгласно конституцията.

За днес са планирани демонстрации във Варшава и други градове.
 

Novini.bg
200 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ABOPTA E УБИЙCTBO

2021.01.30 | 07:43

143221
Aбopta си е престъпление убийство(изключвам абортите по здравословни причини)
НЕПОДКЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.29 | 16:08

142567
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар

Водещи новини