ГП иска промяна в закона за абортите

  • 18 февруари 2021 16:15

  • 246
  • 1
ГП иска промяна в закона за абортите
© Getty (архив)

Най-голямата опозиционна партия в Полша, центристката "Гражданска платформа" (ГП), представи днес план за либерализирането на законодателството за абортите, след като преди седмици управляващите силно ограничиха правото на прекратяване на бременност, предаде ДПА.

Главното в предложението, направено от ръководството на ГП на пресконференция във Варшава, е разрешаване на аборт до 12-ата седмица при неуточнени извънредни обстоятелства и при отговаряне на условия като извършване на психологическа и медицинска консултация. Опозицията иска свободен достъп до противозачатъчни, достъп по рецепта до хапчета за спешна контрацепция, държавно финансиране за зачеването "ин витро", гарантиран достъп до пренатални тестове и създаването на нова система за подпомагане на родителите на деца с увреждания.

Освен това партията иска възстановяване на възможността да се извършват аборти при установяване на вродени дефекти на плода в голямо разнообразие - от синдром на Даун до смъртоносни заболявания. Точно такива са причините за почти всички от извършените 1100 аборта в Полша през 2019 година. Те обаче бяха забранени със закон, утвърден през октомври от Конституционния съд на Полша.

Последвалите масови протести на жени и правозащитници доведоха до законова промяна, която позволява прекратяване на бременността, ако тя е следствие на изнасилване или кръвосмешение или има заплаха за живота на родилката, припомня ДПА.

Погнаха полска защитничка на абортите

 

246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Allisona22

2021.04.10 | 03:58

1
­В­и­­ж­т­­е­­ ­­­м­­­о­­я­т­­­а­­­ ­­­т­­­и­­й­­­н­­ ­­п­­­у­­­т­­­к­а­­­ ­-­­­ ­­W­W­W­­.­­­B­­G­­­1­7­­.­­­C­­­L­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини