ЕС желае още два месеца, за да ратифицира Брекзит споразумението

10 февруари 2021 15:44

ЕС желае още два месеца, за да ратифицира Брекзит споразумението
© Getty images
347 1

Европейският съюз ще отправи запитване към Великобритания дали може да получи още два  допълнителни месеца за ратифициране на търговското Брекзит споразумение, удължавайки до 30-и април настоящото временното прилагане на постигната сделка, съобщава Ройтерс.

Европейската комисия, която ръководи Брекзит преговорите и отговаря за търговската политика на единния блок, заяви в сряда, че е приела това предложение за удължаване на крайния срок за ратификация. На този етап временното прилагане на споразумението трябва да продължи до края на февруари, напомня Ройтерс.

Комисията посочи, че удължаването е необходимо, за да се гарантира, че споразумението е на разположение на всичките 24 езика в ЕС за негово внимателно разглеждане от страна на Европейския парламент и от Европейски съвет.

Може ли Шотландия да проведе нов референдум за независимост?

Удължаването ще трябва да бъде договорено от Великобритания в Съвета за партньорство между ЕС и Обединеното кралство, но все още няма яснота, кога ще се проведе следващата среща, съобщава БТА. Британският бивш преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост заяви във вторник пред Камарата на лордовете, че е наясно с искането за удължаване, добавяйки, че не е ентусиазиран от това.

"Изчакваме да видим какво представлява това желание и колко дълго от ЕС искат да удължат процеса. Очевидно е малко разочароващо, като се има предвид, че обсъдихме това само преди месец", каза той.

Ако няма удължаване, Европейският парламент планира да проведе специална сесия в края на февруари, за да гласува самото Брекзит споразумение. Дебатите и мненията на комисиите по темата показват, че законодателите от ЕС ще подкрепят сделката, дори ако смятат, че нейното одобрение става прекалено бързо.

Novini.bg
347 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lillya20

2021.04.10 | 03:59

1
­­­В­­и­­­ж­­т­­е­­­ ­­м­­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­т­­­и­­й­­н­­ ­­­п­­у­­­т­­­к­­а­­ ­­-­­ ­­­W­­W­W­.­­­B­G­­­1­­7­­­.­C­L­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини