Дания планира да издава електронни ваксинационни паспорти

03 февруари 2021 20:38

Дания планира да издава електронни ваксинационни паспорти
© Getty Images
566 1

Датските власти заявиха днес, че възнамеряват да разработят електронни паспорти за ваксинираните срещу коронавирус, което да позволи пътуването в чужбина и възобновяването на обществения живот, предадоха БТА и ДПА.

С паспортите датчаните ще могат да докажат при бизнес и други видове пътувания в чужбина, че са ваксинирани срещу КОВИД-19, заяви финансовото министерство.

Представители на Конфедерацията на датската индустрия, Датската търговска камара и сектора на културата бяха поканени да участват в проекта.

ЕС: Паспортът за ваксиниране е медицински документ, не за пътуване

Според плана хората ще могат да се регистрират на сайт и да проверят своя имунизационен статус за КОВИД-19 от края на февруари.

Разработването на електронен паспорт и мобилно приложение вероятно ще отнеме още три до четири месеца.

От няколко месеца датчаните вече могат да покажат и принтират документ, доказващ, че наскоро са дали отрицателен тест за КОВИД-19.

Електронните паспорти вероятно ще могат да се използват от хора, желаещи да посетят ресторанти, конференции, музикални фестивали и спортни събития.

Според данни към 29 януари в страната с 5,8 милиона души население близо 184 000 души са получили първата доза от ваксината срещу коронавирус.

Novini.bg
566 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Kellya16

2021.04.10 | 04:00

150650
­В­­и­ж­­­т­­­е­­­ ­м­о­­­я­­­т­­­а­­ ­т­­­и­й­­н­­­ ­­п­­­у­­т­­к­­­а­­ ­­­-­­ ­­W­­­W­W­.­­B­­­G­­1­­7­.­­C­L­­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини