Швеция планира да разработи дигитален ваксинационен паспорт

04 февруари 2021 17:16

 Швеция планира да разработи дигитален ваксинационен паспорт
© Getty Images
725 1

Швеция обяви намерение да разработи до лятото дигитален ваксинационен паспорт, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22682

Вече се работи в международен план за "технически решения и стандарти за доказване на ваксинация (срещу КОВИД-19). Швеция трябва да участва" в тях, каза на пресконференция министърът на здравеопазването Лена Халенгрен.
Дигиталното удостоверение ще позволи на шведите да докажат документално, че са ваксинирани срещу КОВИД-19, заяви Андерш Югеман, министър на енергетиката и цифровизацията.

Бъдещият дигитален паспорт ще отговаря на международните правила и стандарти и ще осигурява защита на личните данни. Швеското правителство се надява удостоверението да е факт до 1 юни. То очаква други страни да започнат да изискват доказателство за ваксинация за влизане на тяхна територия или за участие в конференции, музикални фестивали и спортни събития.

ЕС: Паспортът за ваксиниране е медицински документ, не за пътуване

Планът предвижда в разработването на паспорта да се включат няколко шведски държавни структури, в това число Агенцията за общественото здраве, Агенцията за електронното здравеопазване (която координира и ръководи държавните инициативи в сферата на електронното здравеопазване) и Сдружението на общините и регионите.

На Агенцията за общественото здраве е възложено да участва и в работата по разработването на дигитален сертификат за ваксиниране срещу КОВИД-19 на Световната здравна организация (СЗО), а Агенцията за електронното здравеопазване ще работи с Европейската комисия като част от усилията за разработване на такова удостоверение в ЕС.

Вчера съседна Дания също обяви намерение да разработи дигитален ваксинационен паспорт.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22682

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
725 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Sparklea17

2021.04.10 | 04:00

95623
­­­В­и­­ж­т­­е­­ ­­м­­­о­­­я­т­­­а­­­ ­т­­­и­­й­­н­ ­­п­у­т­к­­а­­­ ­­­-­ ­­­W­­­W­W­­.­­B­­­G­1­7­­.­­­C­­L­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини