Затягат закона срещу абортите в Полша, хиляди излязоха на протест

  • 28 януари 2021 06:38

  • 482
  • 1
Затягат закона срещу абортите в Полша, хиляди излязоха на протест
© Getty Images/Guliver

Най-високата съдебна инстанция в Полша потвърди промяната в законодателството, която допълнително ограничава правата на жените за аборт.

Хиляди поляци излязоха снощи на протест срещу съдебното решение, което на практика забранява абортите в Полша, предаде ДПА.

Хиляди отново протестираха срещу забраната за аборти в Полша

Спорното решение на полския Конституционен съд, което предизвика масови протести, след като бе първоначално обявено на 22 октомври, влезе в сила снощи с публикуването му в държавен вестник.

Съдът взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода - включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания - са незаконни, съгласно конституцията.

Getty Images/Guliver

Заради такива дефекти са извършени почти всички 1100 аборта в Полша през 2019 г., цитира БТА. 

Демонстрантите се събраха пред сградата на съда, след което поеха на шествие до централата на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС).

Getty Images/Guliver

Лозунги като "Аз мисля, аз чувствам, аз решавам" и "Свобода на избора без терор" бяха написани на плакати, носени от демонстрантите.

Протести имаше още в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

Getty Images/Guliver

"Това идиотско решение няма да предотврати абортите", заяви 23-годишен студент, застанал пред сградата на съда във Варшава. "Но за всяка жена, която ще трябва да изпита болка заради това решение или ще бъде принудена да роди дете със синдрома на Даун, те (съдиите) ще бъдат виновни", добави той.

Вчера длъжностни лица казаха, че правителството ще се фокусира върху подпомагането на родителите с деца в неравностойно положение. Но както ПиС, така и центристките й предшественици са обвинявани от критици, че не правят достатъчно в тази насока, отбеляза Ройтерс.

Getty Images/Guliver

"Държавата не може повече да отнема живот само защото някой е болен, инвалид или с лошо здраве", каза депутатът от ПиС Бартломей Вроблевски.

Радина Лазарова
482 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Васко Р. Младич

2021.01.28 | 08:08

1
Да тече в устат казвам, само в устата! Да бъде!

Добави коментар

Водещи новини