Полша отлага прилагането на постановлението за абортите след избухналите протести

03 ноември 2020 21:43

Полша отлага прилагането на постановлението за абортите след избухналите протести
© gettyimages
326 0

Полското правителство отлага обнародването и прилагането на решението на Конституционния съд, предвиждащо затягане на законодателството за абортите и предизвикало национални протести, съобщи БТА.

Правителствен служител каза днес, че лидерите си дават време, за да обсъдят постановлението и да намерят решение.

Протестите срещу съдебното решение за абортите в Полша продължават

"Води се дискусия и би било добре да се даде известно време за диалог и намиране на нова позиция в тази трудна и предизвикваща силни емоции ситуация", заяви Михал Дворчик, който ръководи канцеларията на министър-председателя Матеуш Моравецки.

Съдебното решение трябваше да бъде обнародвано вчера. Без обнародване то няма правна сила. В Полша ежедневни се провеждат масови антиправителствени протести, откакто на 22 октомври Конституционният съд постанови решението, според което абортите на зародиши с вродени увреждания са противоконституционни. Моравецки призовава за преговори с протестиращите и опозиционните депутати за намиране на решение.

Президентът Анджей Дуда предлага нов закон, който да позволи абортите при зародиши със застрашаващи живота увреждания, но да ги забрани за проблеми като синдром на Даун. Тази идея обаче също се смята за твърде ограничителна от много хора и изглежда малко вероятно да получи достатъчна подкрепа в парламента.

Активисти, защитаващи правата на жените, критикуват предложението на Дуда и поканата на Моравецки за преговори и планират още протести тази седмица. Специалисти по конституционно право казват, че отлагането на обнародването на решението би било погрешно, защото би нарушило правна разпоредба, според която постановленията на Конституционния съд трябва да бъдат публикувани "без забавяне".

Мая Йорданова
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини