Италианското правителство на малцинството търси съюзници

  • 20 януари 2021 15:15

  • 284
  • 0
Италианското правителство на малцинството търси съюзници
© gettyimages

Италианското правителство на малцинството начело с премиера Джузепе Конте търси съюзници, след като оцеля на косъм при два вота на доверие в двете камари на италианския парламент, съобщи БТА.

"Правителството е силно, ако може да разчита на поне 170 сенатори. Сега трябва да работим за укрепване на това правителство", каза днес пред в. "Република" министърът на културата Дарио Франческини.

Джузепе Конте спечели вот на доверие в Сената

Конте получи крехко мнозинство от 156 гласа в Сената снощи след вот в Камарата на депутатите в понеделник, където получи абсолютно мнозинство. "Целта сега е да направим това мнозинство по-стабилно", заяви премиерът след вчерашния вот.

Конте вероятно ще се опита да преговаря с различни по-малки, проевропейски сили от центъра и лявата част на политическия спектър. До вот на доверие в двете камари на парламента се стигна след решението на партия "Италия Вива" на бившия премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва да напусне управляващата коалиция, лишавайки я от мнозинството ѝ.

Ренци влезе в конфронтация с Конте за това как най-добре да се оползотворят финансовите средства, които ЕС ще предостави на Италия за справяне с икономическите последици от коронавирусната пандемия. Макар кризата засега да е овладяна, фактът, че премиерът не получи абсолютно мнозинство на снощния втори вот на доверие в Сената може да е знак за трудности при приемането на бъдещи решения, които трябва да бъдат одобрени от горната парламентарна камара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини