Еманюел Макрон: Учителят Самюел Пати беше убит, тъй като олицетворяваше Републиката

Учителят по история беше убит, тъй като олицетворяваше Републиката, заяви френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на на национална церемония в памет на преподавателя, станал жертва на ислямистки атентат в петък, съобщи БТА.

"Самюел Пати беше убит, защото ислямистите искат да отнемат нашето бъдеще и знаят, че благодарение на тихи герои като него, никога няма да успеят", каза държавният глава пред членове на семейството на убития, пред висши представители и колеги на Пати на церемонията в Сорбоната.

Учителят беше обезглавен от 18-годишен ислямист от чеченски произход, понеже показал на учениците си карикатура на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото. Във всяко училище ще върнем пълномощията на учителите да създават републиканци, обеща Макрон.

Пати не беше враг на религията, която терористите експлоатират за свои цели. Той е чел Корана, уважавал е учениците си независимо от вярата им, интересувал се е от ислямската цивилизация, отбеляза президентът.

Ще защитим свободата, на която вие учехте учениците си, и ще отстояваме секуларизма. Няма да се откажем от карикатурите или рисунките, дори ако други го направят, каза той.

Макрон предупреди, че ислямистите действат в общности из цяла Франция, опитвайки се да създадат паралелен ред и накрая да установят пълен контрол над обществото.

Ученици посочили френския учител на убиеца му срещу пари

Президентът настойчиво подчертава, че борбата срещу ислямизма не бива да заклеймява обикновените френски мюсюлмани, но някои мюсюлмански активисти твърдят, че фокусирането върху този въпрос на президента центрист, както и на някои консервативни и крайнодесни опозиционни партии дава точно такъв резултат.

Коментари

 1. 2020.10.22 | 13:09
  поздрави от религията на мира. така ще бъде, който не му харесва да си смени пола и да иде на гей парада.
 2. 2020.10.22 | 11:03
  това което посяха - почват да го жънат. мултикултурните джендъри. ако не им харесва да идат на гей парада на гордостта.
 3. 2020.10.22 | 07:11
  Тоя още не е разбрал ,че Еврола се превръща в Еврабия,а ми го увърта и оправдава с републиката
 4. 2020.10.21 | 23:11
  Ми тъй - сега вижте кого сте си поканили в републиката....
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет