Борис Джонсън подозира ЕС, че иска да изолира Северна Ирландия

12 септември 2020 15:51

Борис Джонсън подозира ЕС, че иска да изолира Северна Ирландия
© Getty Images/Guliver
670 0

Британският премиер Борис Джонсън призова депутатите от неговата Консервативна партия да подкрепят плана му за промени в някои части на подписаното през януари Споразумение за Брекзит. В подкрепа на това си искане в статия във в. "Дейли телеграф" Джонсън обвинява ЕС, че подготвя "хранителна блокада" и изолиране на Северна Ирландия.

В статията Джонсън защитава правителствените планове по отношение на Протокола за Северна Ирландия. Премиерът обвинява ЕС, че възприема крайна позиция с интерпретация на Протокола за Северна Ирландия за налагане на търговска граница в Ирландско море, което може да спре превоза на храни от Великобритания за Северна Ирландия.

"Трябва да кажа, че никога не сме си представяли, че ЕС ще иска да използва договор, постигнат на добра воля, за да блокира или откъсне една част от Обединеното кралство", пише Джонсън.

ЕС е готов за отрицателен изход от търговските преговори с Великобритания

Късно снощи чрез приложението за видеоконференции Zoom премиерът разговаря с около 250 депутати-консерватори и пламенно ги призова да подкрепят Законопроекта за вътрешния пазар, защото "той е жизненоважен да се попречи на субект от чужбина да получи власт да разкъса страната".

ЕС заплаши Лондон със съд, ако реши да гласува проектозакона. Правителството смята, че суверенният британски парламент е в пълното си право да гласува мярка, дори тя да е в нарушение на международни норми, стига да е в национален интерес. 

Novini.bg
670 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини