Борис Джонсън смята да действа твърдо срещу COVID-19

17 септември 2020 13:18

Борис Джонсън смята да действа твърдо срещу COVID-19
© getty images
946 0

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че сега е необходима твърдост за възпиране на втора коронавирусна вълна, за да прекарат спокойно британците традиционните си коледни празненства, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22724

"Единственият начин да осигурим на страната възможност да празнува Рождество е да бъдем твърди сега", заяви премиерът.

"Значи, ако е възможно, да спрем втората гърбица на дромадера, да я направим по-плоска. Дромадер ли беше двугърбата камила? Не си спомням вече. Хъммм, проверете!", добави той.

През март, по време на първата вълна от COVID-19, Джонсън използва друго сравнение, като обеща "да сплеска сомбрерото" - имайки предвид кривата, отразяваща развитието на епидемията.

Великобритания трети ден отчита над 3000 случая на COVID-19

За да се забави разпространението на вируса, премиерът призова британците да спазват забрана за събиране на повече от шестима души, включително децата, било на открито или в затворени помещения, и съобщи, че обмисля въвеждането на вечерен час за пъбовете в страната.

Премиерът обаче иска да избегне връщане на общонационалната карантина, което би било опустошително за икономиката, вече твърде отслабена поради пандемията. При все това са въведени нови локални антивирусни мерки и днес се очаква обявяването на допълнителни рестрикции в Североизточна Англия, където живеят почти два милиона души.

В Обединеното кралство се регистрират все повече заразени - от доста дни вече по над 3000 всеки ден, а вчера дори почти 4000. Коронавирусът е взел там най-много жертви в Европа - близо 41 700. Инфектираните обаче може всъщност да са повече - мнозина хора със симптоми на болестта не успяват да получат достъп до тестове и това предизвиква остри критики към правителството, отбелязва АФП.

"Боя се, че в момента системата трудно се справя със същинските нужди", призна Джонсън и за пореден път увери, че до края на октомври ще се гарантира капацитет от 500 000 теста дневно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22724

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
946 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини