Германия забрани износа на медицински защитни средства заради коронавируса

  • 04 март 2020 15:15

  • 1953
  • 0
Германия забрани износа на медицински защитни средства заради коронавируса
© Getty Images/Guliver

Германия забрани износа на средства за медицинска защита, за да избегне недостига на маски, ръкавици и защитни костюми в момент, когато лекарите и властите се опитват да ограничат разпространението на силно заразния коронавирус, заявиха в сряда официални немски представители, цитирани от Ройтерс.

Решението е взето от сформираната преди време правителствената спешна група за борба с епидемията от коронавирус, като самата забрана за износ влиза в сила незабавно, заяви говорител на икономическото министерство на Германия.

Министерството на здравеопазването пък обяви, че забраната за износ се прилага за всички видове средства за медицинска защита, включително защитни дихателни маски, медицински ръкавици и защитни костюми. "Изключения са възможни само при строги условия", добави министерството.

Германски министър отказа да се ръкува с Меркел заради коронавируса

Федералното правителство на Германия също така реши да закупи медицински средства за защита, за да осигури на болниците и лекарските кабинети в цялата страна необходимото оборудване.

"Едно е сигурно: все още не е достигната пиковата точка на разпространение на вируса", заяви министърът на здравеопазването Йенс Спан пред Бундестага.

Към днешна дата Германия отчита 240 случая на коронавируса COVID-19 след 196 във вторник, като поне за сега не се съобщава за починал от заразата пациент.

Германското правителство предупреди, че светът е изправен пред пандемия от коронавируса и подчерта, че гледа "много сериозно" на ситуацията, в момент, когато броят на заболелите не спира да се увеличава, предаде Франс прес.

Германският здравен министър Йенс Шпан каза пред Бундестага, че епидемията от коронавируса в Китай се е превърнала в световна пандемия.

Novini.bg
1953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини