Макрон събира Г5 Сахел в опит да сплоти антиджихадисткия фронт

  • 13 януари 2020 13:05

  • 622
  • 1
Макрон събира Г5 Сахел в опит да сплоти антиджихадисткия фронт
© Getty Images/Guliver

Изправен пред засилването на джихадистките нападения в Сахел, Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на събира днес президентите на петте страни от региона, за да укрепи поставената под въпрос легитимност на френското военно присъствие в региона и за да мобилизира съюзниците в Европа.

Освен президентите на страните от Г5 Сахел (Чад, Нигер, Буркина Фасо, Мали, Мавритания) на днешната среща в По (Югозападна Франция) ще присъстват генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, председателят на комисията на Африканския съюз Муса Факи и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Срещата се провежда ден след новината за една от най-големите загуби на нигерската армия, нанесена в четвъртък при джихадистка атака: 89 войници са убити в лагера Чинегодар, близо до границата с Мали, според оповестените вчера нови данни.

Убиха военни и джихадисти при нападение в Нигер

Френският президент ще посети базата на Пети полк с бойни хеликоптери в По, откъдето бяха 13-мата френски войници, убити при операции в Мали през декември. Заедно с африканските си колеги Макрон ще положи венец в тяхна памет.

Срещата ще започне следобед в Замъка на По с участието на президентите от Г5 Сахел и ще продължи с работна вечеря в парламента на Навара, в която ще се включат и други представители на международната общност. Центърът на града ще бъде поставен под наблюдение, движението на автомобили ще бъде забранено, а достъпът на пешеходците - стриктно контролиран, заяви префектурата Пирене-Атлантик.

Френският президент отправи в началото на миналия месец директна покана към петимата лидери да се явят в По, след като бе подразнен от обществените критики в петте държави срещу присъствието на 4500-те френски войници от силите "Бархан" и изказвания на техни министри, възприети като противоречиви.

С поканата си, възприета като "привикване" от някои президенти в Сахел, Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на предупреди, че ще постави на дневен ред всички опции, включително оттеглянето на силите "Бархан" или намаляването на броя на войниците. Френският президент отложи срещата с един месец след атаката срещу нигерския лагер Инатес, която бе най-смъртоносната след 2015 г. (71 загинали).

Антифренските настроения се засилват в Мали, където в петък хиляда души бяха на демонстрация в Бамако с искане за изтеглянето на френските и другите чуждестранни войски.

На днешната среща Париж иска да бъде изработена съвместна декларация на петте страни, в която да бъде подчертано, че Франция действа на тяхна територия по искане на техните лидери, като така бъде дадена нова легитимация на френското присъствие, изтъкна президентството.

"Трябва най-напред да се сдобием с ясна позиция от политическите лидери за това какво искат и какво не искат", заяви в събота френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.

"Срещата ще бъде решаваща, защото ще позволи да бъдат обсъдени всички въпроси, всички оплаквания и всички решения", заяви в началото на този месец малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта.

Освен политически въпроси, на срещата в По ще бъде обсъдена военната стратегия срещу джихадистите в този регион, голям колкото Европа, и ще бъде отправен призив за по-голямо участие на съюзници от международната общност, най-вече от европейските държави.

Нигерският президент Махамаду Исуфу възнамерява да отправи в По призив за солидарност към международната общност, за да не бъдат Сахел и Франция сами в борбата с джихадистката "напаст".

Франция подготвя операция на име "Такуба", в която да вземат участие специални сили от десетина европейски страни. Париж се надява срещата в По да убеди колебаещите се европейци, които одобряват борбата срещу джихадистите в региона, но изпитват притеснения заради критиките срещу Франция.

Друг източник на притеснения е нерешителността на САЩ, чиято военна помощ в региона е незаменима, заявиха от Елисейския дворец.

След атаката срещу Инатес проливането на кръв не спира в този полупустинен район на Сахел, превърнал се след 2012 г. в поле за действие на няколко джихадистки групировки, някои от които са свързани с "Ал Каида" и "Ислямска държава".

Макрон иска да придаде нова сила на борбата срещу джихадистите в Сахел

На Бъдни вечер седем войници и 35 цивилни бяха убити в Арбинда (Буркина Фасо), а на 9 януари в Чинегодар бяха убити 89 нигерски войници.

Атаките са все по-дръзки и обединените сили на Г5 Сахел, създадени през 2017 г., изглеждат безсилни пред тях.

Френските сили засилиха своите контранападения, но военните резултати не изглеждат задоволителни, казват от президентството със съжаление.

Според ООН над 4000 души са убити при терористични нападения в Буркина Фасо, Мали и Нигер през 2019 г. Броят на разселените се увеличи и доближава един милион.

Последвайте канала на

Novini.bg
622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
franse

2020.01.13 | 15:52

1

франсетата инвестират в джихада, а после ходят да спассяват от джихада. големи хитреци. и си лигитимират войските и интересите на терен.

Добави коментар

Водещи новини