Макрон иска да придаде нова сила на борбата срещу джихадистите в Сахел

  • 21 декември 2019 08:51

  • 379
  • 0
Макрон иска да придаде нова сила на борбата срещу джихадистите в Сахел
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви вчера в Кот д'Ивоар, че иска да вдъхне нова сила на борбата срещу джихадистите в Сахел по повод срещата на върха с ръководителите на страните в района, която ще се състои през януари в По, Югозападна Франция, предаде Франс прес.

"Бих искал да дадем нова дълбочина, нови ангажименти, нова сила на тази операция, за да спечелим тази битка, необходима за стабилността и сигурността в Сахел, а в по-широк план в целия райони, а също и в Европа", заяви френският държавен глава, обръщайки се към хилядата войници във френската военна база Пор Буе, малко след пристигането си в Кот д'Ивоар, за да празнува Коледа с войниците.

Ще продължим да се борим срещу джихадистките терористи. Ще продължим да го правим заедно с африканските ни партньори, както и с европейските и международните ни партньори, защото ако допуснем заплахата да вирее, тя ще засегне и нас, отбеляза президентът.

Макрон подчерта, че целта на срещата на върха на 13 януари в По с лидерите от Г-5 Сахел (Мали, Нигер, Буркина Фасо, Чад и Мавритания) е да се избистри отново политическата и стратегическата рамка на операцията. Без техните политически ангажименти, не можем да действаме ефикасно в Сахел.

В обръщението си към войниците президентът почете паметта на загиналите в Сахел военнослужещи, и по-специално на 13-те военни от антиджихадистката операция "Бархан", загинали на 25 ноември при сблъсък на два хеликоптера в Мали.

След визитата си в Кот д'Ивоар, в неделя Макрон ще отпътува на тричасово посещение в столицата на Нигер, Ниамей, за разговори с нигерския си колега Махамаду Исуфу и за да почете паметта на 71 нигерийски войници, загинали наскоро при нападение срещу военен лагер.

Цял Сахел, и особено Мали, Нигер и Буркина Фасо, е обект на все по-дръзки атаки на ислямистки групировки въпреки укрепването на местните въоръжени сили и присъствието на 4500 френски военни от антитерористичните сили "Бархан".

Последвайте канала на

БТА
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини