Макрон обяви френска военна подкрепа срещу въоръжените групировки в ДР Конго

Френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на увери президента на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, че Франция ще окаже военна подкрепа на Киншаса в борбата срещу въоръжените групировки в източната част на ДР Конго, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"Франция е напълно ангажирана с ДР Конго в борбата срещу въоръжените групировки, които дестабилизират страната. Някои от тях са и съюзени с "Ислямска държава", каза вчера Макрон след среща с Чисекеди в Елисейския дворец. Той уточни, че сътрудничеството ще има военно измерение, включително по отношение на разузнаването.

Над 300 000 души са избягали от насилието в ДР Конго от началото на месеца

Феликс Чисекеди изрази задоволство, че Франция отново заема водеща роля в Африка. "Искам Франция да е с много по-силно присъствие в Африка сега", каза той. Макрон обяви, че ще посети ДР Конго през втората половина на 2020 г. и съобщи, че е подписал с Чисекеди втори договор за двустранно развитие, по който Франция ще инвестира 65 милиона евро в ДР Конго в области като образованието, здравеопазването, франкофонията и опазването на горите.

Силите за сигурност в Демократична република Конго използваха газ, за да разпръснат демонстранти

Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че в близките седмици ще се вземат решения за подобряване на борбата срещу джихадистите в Сахел. Той обяви това след среща с президентите на Чад, Нигер и Мали. Макрон добави, че скоро ще уточни наново каква роля да играе френският военен контингент в Сахел. Възможно е след време френските военни да бъдат заменени от съвместните регионални военни сили Г5-Сахел, съставени от 5000 войници от Мавритания, Мали, Нигер, Буркина Фасо и Чад, чиято задача е да воюват срещу джихадистите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет