Силите за сигурност в Демократична република Конго използваха газ, за да разпръснат демонстранти

  • 27 декември 2018 20:09

  • 505
  • 0
Силите за сигурност в Демократична република Конго използваха газ, за да разпръснат демонстранти
© Getty (архив)

Силите за сигурност в източната част на Демократична република Конго стреляха днес във въздуха и използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, които запалиха гуми и атакуваха центрове за болни от ебола в знак на протест, че гласовете им няма да бъдат взети предвид на президентските избори, предаде Ройтерс.

Избирателната комисия на ДР Конго съобщи вчера, че отменя резултатите от гласуването в неделя в градовете Бени, Бутембо и техните околности заради епидемията от ебола и насилието от страна на милиции. Тези населени места са бастион на опозицията срещу досегашния президент Жозеф Кабила. Местни политици осъдиха решението на избирателната комисия, което според тях е опит да наклонят везните в полза на фаворита на Кабила Еманюел Рамазани Шадари.

Демонстрантите щурмуваха център за изолиране на болни от ебола в Бени, вследствие на което избягаха 24-ма пациенти, съобщи говорителка на здравното министерство. Седемнадесет от избягалите пациенти са били с отрицателни проби, а другите седем не са били изследвани. Трима пациенти се върнаха в центъра, а здравни работници поддържат връзка с други 17, за да ги убедят да се върнат в центъра.

Демонстранти атакуваха и офиса на правителствената агенция за борба с еболата в Бени, след което бяха отблъснати от силите на миротворческата мисия на ООН.

Последвайте канала на

БТА
505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини