Берлин предупреди Техеран да спазва условията на ядрената сделка

Външният министър на Германия Хайко Маас прикани днес Иран да започне отново да спазва ангажиментите си по ядрената сделка, защото в противен случай световните сили може да започнат да обсъждат механизмите в споразумението и това да доведе до евентуално връщане на санкциите, предаде ДПА.

В събота Иран обяви, че е подновил дейностите по обогатяване на уран в своята ядрена инсталация Фордо, което е нарушение на т.нар. Съвместен всеобхватен план за действие (ядрената сделка), подписан с Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция. Целта на плана е Иран да бъде лишен от възможността да се сдобие с ядрено оръжие в замяна на силно облекчаване на санкциите. Миналата година САЩ денонсираха договора и върнаха санкциите си срещу Техеран.

Иран: Надяваме се да спасим ядреното споразумение по дипломатически път

По думите на Маас световните сили искат запазване на сделката, но Иран трябва да се придържа към своите задължения. "В противен случай си запазваме правото да използваме всички механизми, споменати в споразумението", каза германският пръв дипломат преди среща в Брюксел с колегите си от ЕС.

Маас добави, че по-късно днес в Париж ще обсъди темата с външните министри на Франция и Великобритания, съобщи ДПА.

Шефът на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи каза днес пред Асошиейтед прес, че Техеран произвежда най-малко по 5,5 килограма нискообогатен уран дневно. Той поясни, че това се дължи на задействането на апаратурите в подземния комплекс Фардо.

Иран започва да обогатява уран в завода си във Фордо

Съгласно ядрената сделка Иран има правото да произвежда по около 450 грама нискообогатен уран за денонощие, припомни АП.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет