Иран започва да обогатява уран в завода си във Фордо

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви ново съкращаване на ангажиментите, поети от страната му пред международната общност за ядрената програма на Техеран, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Иран ще поднови дейностите си по обогатяване на уран в завода си във Фордо, на около 180 км южно от Техеран, замразени с влизането в сила на международното споразумение за иранската ядрена програма през 2015 година. За целта от утре ще започне да се инжектира уранов газ в 1044 центрофуги във Фордо. Това е четвърти етап от съкращаване на иранските задължения по ядрената сделка, предприето през май в отговор на излизането на САЩ от споразумението.

Рохани поясни, че дейностите във Фордо ще останат под контрола на Международната агенция за атомна енергия, както и останалите ядрени дейности, подложени на режим на строги проверки. Рохани освен това даде нов срок от два месеца на страните, които все още са част от ядрената сделка (Русия, Китай, Германия, Великобритания, Франция), да отговорят на иранските искания, по-специално на тези, касаещи износа на ирански петрол. САЩ се изтеглиха от иранската ядрена сделка миналата година и възобновиха санкциите срещу Иран.

Така Иран се озова под максимален натиск от страна на правителството на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и лишен от икономическите облаги, които се надяваше да извлече след сключването на сделката. Иран

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет