Иран: Надяваме се да спасим ядреното споразумение по дипломатически път

Техеран възнамерява да защити и спаси ядреното споразумение по дипломатически път. Това заяви пред журналисти днес иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи на Четвъртата московска конференция за неразпространението на ядрените оръжия, предаде ТАСС.

"Иран започна да съкращава задълженията си по ядреното споразумение на основание на параграф 36 от него, Иран се възползва от свое право. Целта е да бъде защитено споразумението, а не да се унищожава то. Затова даваме достатъчно време - два месеца - до всеки следващ етап, за да може дипломатическата работа да продължава. Това е нашата позиция, продължаваме с дипломатическата работа", каза той. Арагчи заяви, че ако не са били Русия и Китай, Иран е щял да напусне ядреното споразумение още преди няколко месеца.

Иранският заместник-министър също така не изключи варианта страната му в бъдеще да излезе от ядреното споразумение. "Мисля, че има още около година до изборите в САЩ. Но ако те не намерят решение за ядреното споразумение и кризата, в която се намираме, в близките месеци, мисля, ще пристъпим към излизане от споразумението", каза той. По думите на Арагчи политиката на максимален натиск на САЩ е предизвикала максимално противодействие от страна на Иран. Той добави, че Техеран при никакви обстоятелства няма да произвежда ядрено оръжие.

"Русия знае, че Иран няма ядрени оръжия и разчита, че никога няма и да има%, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. "Иран няма ядрено оръжие и се надяваме никога да няма", каза Рябков. "Затова международната общност е създала надеждна международно-правна мрежа и необходимите механизми за проверка", заяви той. Рябков заяви, че Москва се надява също предложената от френския президент Макрон инициатива за спасяване на ядреното споразумение, да позволи то да бъде съхранено.

Директорът на отдела по контрола над въоръженията на китайското външно министерство Фу Цун подчерта, че е необходимо да се възстанови баланса между правата и задълженията на Техеран по ядреното споразумение. "Сделката не само ограничава ядрената програма на Иран, но и му гарантира икономическа изгода. Балансът е нарушен от напускането на споразумението от страна на САЩ и възобновяването на санкциите срещу Иран", заяви той.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет