Словашкият ВС не забрани парламентарно представена крайнодясна партия

  • 29 април 2019 15:04

  • 282
  • 0
Словашкият ВС не забрани парламентарно представена крайнодясна партия
© Getty (архив)

Словашкият Върховен съд (ВС) отхвърли предложение на генералния прокурор Яромир Чижнар да бъде забранена крайнодясната "Народна партия - Наша Словакия" (НПНС), която има 14 депутати от 150 в парламента, предаде АП.

Във внесеното си преди две години предложение Чижнар заявява, че тази партия е екстремистка групировка, чиито дейности нарушават конституцията на Словакия. Министърът на правосъдието Габор Гал пък тази сутрин, преди съдът да обяви решението си, определи НПНС като нацистка.

Съдът днес прецени, че генералният прокурор не е представил достатъчни основания за забрана на партията. Решението е окончателно. Ако предложението на генералния прокурор беше прието, това щеше да е първата забрана на парламентарно представена партия в Словакия.

"Народна партия - Наша Словакия" открито се възхищава на марионетния режим в Братислава по време на нацистката окупация през Втората световна война. Членовете на партията използват нацистки поздрави, обвиняват ромите за престъпността в бедните райони, смятат НАТО за терористична групировка и искат Словакия да излезе от Алианса и от ЕС.

БТА
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини