Прегърнал неонацизма евреин от Русия е подготвял преврат в Германия

  • 15 февруари 2019 13:55

  • 1205
  • 0
Прегърнал неонацизма евреин от Русия е подготвял преврат в Германия
© Getty (архив)

Руският гражданин Денис Никитин (Денис Капустин), който живее постоянно в Германия, е подготвял преврат, написа хамбургското сп. Шпигел.

Според разследване на трима журналисти от изданието мъжът е поддържал тесни връзки с неонацистки организации във Федералната република от години. Той е превеждал значителни суми на крайнодесни групировки, а средствата са били предназначени за финансиране на Деня Х. На неназована дата е трябвало да бъде извършена насилствена смяна на властта.

"Случаят на Никитин (Капустин) е разследван от Федералната служба за защита на конституцията (БНД)", посочва още германската медия. Към разследването на предполагаемия опит за преврат са привлечени и съответните органи в Швейцария. Голяма част от парите за Деня Х са били превеждани през банки в Конфедерацията с помощта на местна крайнодясна партия.

За руския гражданин информацията е оскъдна. Според едни данни той е на 30, а според други – на 34. Мъжът е състезател по свободен бой и от 2008 г. поддържа сайт за търговия с дрехи Weiss Reich ("Бял Райх"), от чиято печалба са били попълвани касите на екстремистите. Той също е бил разследван от полицията и прокуратура в Германия за рекет, производство и търговия на наркотици, хулиганство и други закононарушения.

Руснакът е пристигнал през 2001 г. в Германия с родителите си. Семейството е получило право да живее във Федералната република като наследник на репресирани от нацистите евреи. "Как евреин е мутирал в неонацист е голяма мистерия", пише Шпигел. "Авторите на обширния материал също не изключват и варианта в метаморфозата пръст да има  руското разузнаване", пише още изданието, цитирано от Иносми.

 

Валери Зайцев
1205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини