Йоханес Хан: Споразумението за името на Македония може да има ефект на доминото

  • 06 март 2019 16:48

  • 2672
  • 0
Йоханес Хан: Споразумението за името на Македония може да има ефект на доминото
© pixabay

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан изрази надежда, че споразумението за разрешаване на спора за името на Македония между Атина и Скопие може да има „ефект на доминото“ на Балканския полуостров. Позицията му е във връзка с т.нар. Преспански договор, който откри пътя на бившата югорепублика към НАТО и ЕС. Хан даде интервю пред Файненшъл Таймс.

В същото интервю Хан заяви, че ЕС „надценява Русия и подценява Китай“, когато се противопоставя на влиянието на конкурентни сили на Балканите. Той предупреди страните да не взимат големи заеми от Китай и да не се включват в неговите инфраструктурни проекти, като добави, че Съюзът би бил „по-добър партньор“.

"Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, както и Северна Македония може да се присъединят към ЕС ако изпълняват критериите", подчерта комисарят.

Междувременно, Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище, който е кандидат на Европейската народна партия за председател на следващата Европейска комисия, заяви, че Турция не може да бъде част от Съюза, като добави, че ще прекрати присъединителните преговори ако стане председател на ЕК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини