Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Република Северна Македония

  • 25 февруари 2019 14:59

  • 357
  • 3
Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Република Северна Македония
© Президентство

Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще бъде позитивен знак за целия регион, затова очакваме бърз напредък в извършването на необходимите реформи и в процеса на изграждане на добросъседски отношения.

Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на Президентството. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на поздрави Никола Димитров с подписването на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО и с ратификацията му от българското Народното събрание.

По думите на президента пред двете държави предстои много работа – изграждане на нов модел на приятелство чрез укрепване на свързаността, изграждане на нови ГКПП, провеждане на бизнес форуми и насърчаване на контактите между компаниите от България и Северна Македония. Според Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, двете държави имат потенциал да достигнат в близко бъдеще стокообмен от 1 млрд. евро. Необходима е и по-лесна комуникация в европейски контекст и постигане на по-осезаем напредък за преодоляване на застоя в съвместната работа по изясняването на теми от общата ни история и възстановяването на войнишките паметници.

Позитивната промяна в двустранните отношения с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония трябва да бъде затвърдена с изваждането на политиката и идеологемите от учебниците по история в западната ни съседка. Най-прекият и безпроблемен път на Северна Македония към постигането на пълноправно членство в ЕС е уважението на историческите факти. Президентът заяви, че хората от двете страни на границата са свързани от обща история от над 1000 години и политиците от двете държави трябва да положат усилия за преодоляване на изкуственото разделение от близкото минало. За България е особено важно издаването в Северна Македония на трудовете на българските възрожденски дейци и на писатели от по-новата ни история, да става в цялост и без изменение на текстовете на техните творби, подчерта още държавният глава.

Развитието на добросъседски връзки с България е от интерес на Северна Македония, посочи от своя страна Никола Димитров. Той добави, че изграждането на истинско приятелството между двете държави е отговорност на политиците и от България, и от Северна Македония, а личностите и датите от общата ни история трябва да бъдат средство за още по-голямо сближаване.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
357 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2019.02.25 | 23:38

3

Президент-терорист. Фатмака Радев достойно може да заеме мястото си до други изявени терористи по света: Мадуро, Ким Чен Юн, Путин, Ердоган, Асад. Всички тези диктатори-терористи упражняват геноцид над народите си.

Прожектор

2019.02.25 | 15:15

2

На научния и политическия свят е добре известно, че до Балканските войни не е съществувал правно-исторически субект с име „македонска нация" или "македонска държавност” и че славяноезичното население на географска област "Македония" като наследник на многовековна българска държавна и културна история е било носител на българско самосъзнание, българска религиозно-духовна и езиково-писмена култура. С други думи, НЕГОВАТА ИСТОРИЯ ДО ТОЗИ ПЕРИОД Е БЪЛГАРСКА, А НЕ „ЗАЕДНИЧКА” С БЪЛГАРСКАТА ! Ние нямаме правни снования да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те още по-малко имат научно и правно (да не говорим за морално !) основание да подменят със задна дата идентичността на своите български предци и вековната им история ! Да, решенията на Берлинския конгрес поставят пред драматични изпитания българското население от Македония в борбата му за освобождение. Като елемент на тактически разногласия се раждат и първите кълнове на политически сепаратизъм, но неговият български характер е неоспорим. Историческата истината е, че настоящата "македонска" народност и държавност е продукт на целенасочено политическо и културно отродяване и е конституирана в Югославската държава през 1944 г. Това по никакъв начин не умаловажава и уязвява сегашната им идентичност и достойнство. Напротив, устойчиво бъдеще се гради единствено и само върху здравите основи на истината !

марионетки...

2019.02.25 | 15:06

1

тоя, както и предишните палячовци - не прави нищо, само раздава смешните значки на някакви заслужили другари ..........

Добави коментар

Водещи новини