Холандия няма да приеме 47-те мигранти от кораба "Сий уоч 3"

  • 28 януари 2019 20:51

  • 901
  • 3
Холандия няма да приеме 47-те мигранти от кораба "Сий уоч 3"
© gettyimages (архив)

Холандското правителство обяви, че няма да приеме 47-те мигранти от кораба "Сий уоч 3", който плава под нейно знаме, отхвърляйки искането на Италия, предаде БТА, цитирайки АФП.

На 19 януари корабът на германската неправителствена организация "Сий уоч" спаси 47 мигранти от плавателен съд, изпаднал в затруднения край бреговете на Либия. "Без конкретна перспектива за конструктивно решение, Холандия няма да участва в предприемани за всеки конкретен случай мерки за допускане на мигранти на брега", заяви говорител на холандското министерство на правосъдието.

В петък "Сий уоч 3" получи разрешение да се приближи до бреговете на Сицилия, за да не бъде изложен на риск от лошото време. Италия обаче отказва да го допусне в своите пристанища. Отправят се все повече призиви да се разреши на мигрантите да слязат на брега, но италианският вътрешен министър Матео Салвини настоя Холандия и Германия да поемат отговорността за 47-те мигранти.

Холандското правителство обаче не се смята за длъжно да ги приеме, защото корабът "е действал по собствена инициатива". Говорителят подчерта, че е дълг на капитана на "Сий уоч 3" да намери сигурно пристанище, в което да слязат мигрантите, които е приел на борда на кораба си.

Холандският министър по миграцията Марк Харберс заяви този месец в писмо до долната камара на парламента, че трябва да се намери структурно решение, което да определя незабавно след слизането на брега кои мигранти имат право на международна защита. Тези, които нямат такова право, трябва да бъдат връщани незабавно след достигането си до външните граници на ЕС, подчерта той

Последвайте канала на

Филип Епитропов
901 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
7-1

2019.01.29 | 09:38

3

Защо краба след като е натоварил "бежаците" близо до либийския бряг,не ги е оставил в либийско пристанище а ги кара в Европа??!!??!! Капитана и екипажа са направо за затвора!

2019.01.29 | 07:52

2

Дааааа, типично по либералски и демократски! Забъркваш отвратителна глупост и после се дистанцираш все едно не си бил от основните двигатели на проблема! Отвращението към тъй наречената западна демокрация не случай расте!

Разбраха се педалските игри на запада!

2019.01.29 | 06:52

1

Нас ни натискат да вземаме емигранти, а те не ги искат!? Това не е ли педалска игра? Искат на тях да им е добре, а за другите не им пука!? Долни педали, само на джендърите допадат!

Добави коментар

Водещи новини