Салвини заплаши със съд спасителите на мигранти

  • 27 януари 2019 16:43

  • 1440
  • 2
 Салвини заплаши със съд спасителите на мигранти
© gettyimages (архив)

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви днес, че събира доказателства, за да се предприемат съдебни действия срещу екипажа на кораба "Сий уоч 3", който плава под холандски флаг, предаде БТА, цитирайки АФП.

Той каза това на фона на множащи се призиви 47-те мигранти, които се намират на кораба, да получат разрешение да слязат. "Разполагаме с конкретни свидетелства, че капитанът и екипажът на "Сий уоч 3" са поставили в опасност живота на хората на борда, отказвайки да изпълнят точните указания, които им бяха дадени преди няколко дни да свалят тези хора на най-близкото пристанище, не в Италия!", написа в Туитър Салвини. "Доказателствата ще бъдат предадени на съдебните власти", допълни той и обвини капитана и екипажа в "престъпление и явно желание да използват тези имигранти в политическа битка".

Салвини, водач на крайната десница, отказа достъп до пристанищата на страната си за мигрантите, идващи предимно от Субсахарска Африка и спасени в Средиземно море преди седмица. Той подчерта, че въпросният кораб, който в крайна сметка хвърли котва близо до Сицилия, е можел да дебаркира преди това в Либия, Тунис или Малта. "Министърът на вътрешните работи събира доказателства, за да се прецени дали е възможно да подаде жалба срещу екипажа на "Сий уоч" за подпомагане на незаконната имиграция", посочи ведомството му.

Италиански депутати успяха да се качат на кораба, въпреки официалната забрана. "Ще проверим положението на борда и продължаваме да настояваме на пътниците и екипажа да бъде позволено да слязат на сушата в съответствие с международното право", заяви депутатът от левицата Никола Фратояни. Няколко неправителствени организации, включително "Спасете децата", призоваха Италия да позволи поне на 13-те непълнолетни на кораба да слязат.

Салвини, на свой ред, настоя Холандия и Германия да поемат отговорността за кораба, който се използва от германската организация "Сий уоч". Холандският министър по въпросите на миграцията Марк Харберс заяви вчера, че страната му не е длъжна да намери решение, тъй като "Сий уоч 3" е действал по своя инициатива.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а

2019.01.27 | 23:50

2

ЩЕ ОТИДАТ ТАМ КЪДЕТО ИМА МАФИЯ А ИМЕННО В ИТАЛИЯ ТЯ ГИ ПОРЪЧВА ТЕЗИ ПРИМАТИ. И ПЕЧЕЛИ

Логика

2019.01.27 | 18:08

1

Корабът е немски, но пътува под холандски флаг?! Две години немски "спасители" сновяха в Средиземно море под холандски флаг докато италианците казаха, че ми -гранатите трябва да отидат в Холандия
Тогава се оказа, че регистрацията не била легална: немските кораби притежавали само сертификат от някакъв морски клуб?! Отиде се на съд. Сега сагата продължава и човек само може да се запита : това Европа ли е или Ориента? Правилата не означават нищо в "Съюза на ценностите"?! "Спасените трябва да се оставят на най -близкия бряг и това е африканският. Така е според международните правила! Да, но немските "спасители" под холандски флаг желаят да ги закарат не на африканския бряг, не в Германия, не в Холандия, а непременно в Италия и италианците трябва да се радват?! Тоя, който пише подобни публикации, за какви ни взема?

Добави коментар

Водещи новини