Берлускони също поиска блокираните на кораб мигранти да слязат на сушата

  • 27 януари 2019 20:13

  • 670
  • 3
Берлускони също поиска блокираните на кораб мигранти да слязат на сушата
© gettyimages (архив)

47-те мигранти, блокирани в морето повече от седмица, бяха посетени днес от трима депутати от италианската опозиция и получиха неочаквана подкрепа от бившия премиер Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29, предаде ДПА.

Корабът "Сий Уоч 3", който плава под холандски флаг, влезе в италиански води с петък, търсейки убежище от силна буря. Мигрантите на борда му бяха спасени край бреговете на Либия на 19 януари. Берлускони, застъпник на консервативни възгледи, който по-рано заемаше твърда позиция по въпроса за миграцията, се присъедини към агенциите на ООН, групите за защита на човешките права и леви политици в призива на мигрантите да бъде разрешено да стъпят на италианска земя. Според мен 47 мигранти към 600-те хиляди, които вече имаме в страната, няма да променят нищо, каза той пред радио РАИ, информира БТА.

По-рано депутатът Рикардо Маджи от центристката партия "Повече Европа" съобщи с туит, че заедно с двама свои колеги парламентаристи се е качил на "Сий Уоч 3", за да провери положението на пътниците и екипажа и призова "всички те да бъдат свалени на брега незабавно". По думите му мигрантите са изтощени и натъпкани в помещение с размер 25 квадратни метра, с достъп само до една тоалетна. Мигрантите определено са по-добре на борда, отколкото са били преди година или преди месец в либийските затвори, но лицата и телата им носят белези на насилие и мъчения, на които са били подлагани с месеци и години, допълни той.

Другите депутати, качили се на кораба, са Никола Фратояни от "Италианска левица" и Стефания Престиджиакомо от "Напред Италия" на Берлускони, съобщи Фратояни в Туитър. Депутатите са използвали гумена лодка, за да достигнат съда на неправителствената организация "Сий Уоч", противопоставяйки се на нарежданията да не го доближават.

Корабът е закотвен на няколко километра от Сиракуза, край източния бряг на Сицилия. Правителството отказва да му разреши да се приближи и призова други страни от ЕС, включително Холандия, Германия и Франция, да приемат мигрантите.

Италианската брегова охрана доставя чорапи, обувки, хляб и пресни плодове за мигрантите, допълва АП. Прокурорът на Сиракуза Фабио Скавоне посочи пред агенция Анса, че капитанът е поискал психологическа помощ за хората на борда, но сред тях няма спешни медицински случаи.

Филип Епитропов
670 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
нещо

2019.01.28 | 12:40

3

нещо не мога да разбера, холански кораб спасява край либийския бряг мангали и ги носи да ги хвърли в италия да паразитират там. първо защо като ги спасява не ги закара на близкия либийски бряг, второ къв го дърви холанки кораб там, трето да вземат да си ги закарат в холандия тия скакалци. егати наглостта. какво излиза - направи добро - изяш дърво.

гошо тъпото

2019.01.27 | 23:44

2

КАКВО ДА ОЧАКВАШ ОТ ИЗКУКУРИГАЛ ЧОВЕК.. АКО ГИ БЯХА ПУСНАЛИ ЩЕШЕ ДА РЕВЕ ЗАЩО ГИ ПУСКАТЕ В ИТАЛИЯ , СЕГА ТОЧНО ОБРАТНОТО .......

2019.01.27 | 20:42

1

ИЗКУКАЛ ДЪРТАК

Добави коментар

Водещи новини