СЗО призовава за по-добър достъп до медицински грижи за мигрантите в Европа

  • 22 януари 2019 07:34

  • 314
  • 0
 СЗО призовава за по-добър достъп до медицински грижи за мигрантите в Европа
© Getty Images

Европа трябва да гарантира на мигрантите по-добър достъп до здравеопазване, заяви днес Световната здравна организация (СЗО) в първия си доклад за здравето на новодошлите на Стария континент, предаде Франс прес.

"Най-важното е достъпът до здравни услуги. За подобряване на здравето трябва да премахнем разликите в достъпа до първична помощ", обобщи за АФП Сантино Северони, регионален координатор за Европа на програма "Обществено здравеопазване и миграция" на СЗО.

На територия, обозначена общо като "район Европа", който обхваща 53 страни, мигрантите (включително бежанците) са 90,7 милиона, при общо 920 милиона жители, което прави близо 10 процента от населението.

В толкова разнородни страни като Русия и Андора, Германия и Туркменистан делът на мигрантите варира драстично. В Малта мигрантите представляват 45 процента от населението, а в Албания - по-малко от 2 процента.

В зависимост от приемната страна и статута им достъпът на тези хора до здравеопазване се движи от пълен до никакъв.

В 15 страни като Австрия, Турция или Великобритания кандидатите за убежище имат достъп до същото здравно обслужване като местното население, докато в Германия или Унгария имат право само на спешна медицинска помощ.

"Населението и някои правителства реагират емоционално по въпроса за новопристигащите и здравеопазването поради липса на информация", отбелязва Северони.

Противно на това, което се твърди, рискът от предаване на заразни болести от мигранти и бежанци на местното население и много малък, казва той.

Значителна част от серопозитивните мигранти са се заразили с болестта след пристигането си в Европа, сочи докладът.

БТА
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини