Италия: Нямаме данни за молба за убежище от изчезналия севернокорейски дипломат

  • 03 януари 2019 14:26

  • 522
  • 0
Италия: Нямаме данни за молба за убежище от изчезналия севернокорейски дипломат
© gettyimages (архив)

Италия не е осведомена за молба за убежище от високопоставен севернокорейски дипломат на служба в Италия, който се укрива от ноември. Това заяви източник, близък до министерството на външните работи, цитиран от Франс прес и БТА. Не знаем за подобно искане на убежище, каза източникът пред АФП и уточни, че министерството е получило единствено искане за смяна на този севернокорейски дипломат, назначен в Рим.

Според друг дипломатически източник, цитиран от Ройтерс, в края на 2018 г. Северна Корея е обявила, че ще изпрати нов посланик в Рим.

"Това е напълно обичайна процедура", добави източникът. По-рано днес в Сеул южнокорейският депутат Ким Мин-ки каза на закрито заседание с представители на южнокорейското разузнаване, че дипломатът Джо Сон-гил е изчезнал със съпругата си, след като в началото на ноември напуснал без да се обади посолството на КНДР в Рим.

Депутатът съобщи тази информация след като южнокорейски вестник писа, че изпълняващият длъжността посланик на Пхенян в Италия търси убежище на Запад. Изданието цитира неназован дипломатически източник, че 48-годишният Джо е подал молба за убежище в неуточнена западна държава и е "на сигурно място" със семейството си под защитата на италианското правителство. Ройтерс съобщи, че според запознат източник в края на ноември Джо бил официално заменен като и.д. посланик с Ким Чхон.

Южнокорейският вестник писа освен това, че Джо е син или зет на високопоставен севернокорейски служител. Откакто Ким Чен-ун дойде на власт в края на 2011 г., Северна Корея принуждава дипломатите си, изпращани зад океана, да оставят децата си у дома. Тхе, бивш посланик във Великобритания, написа в издадени през 2018 г. спомени, че главната причина за дезертирането му е била тази "заложническа" схема.

Тхе обаче добавя, че има и някои изключения за номенклатурата от висшия ешелон, смятана за най-вярна на Ким. Според Кхо Ю-кван, специалист по Северна Корея от университета Донгук, КНДР може да се въздържи от остра реакция по въпроса, за да не извади на показ уязвимостта на правителството си, което в момента води активна дипломация с Вашингтон и Сеул.

Последният високопоставен севернокорейски дипломат, за когото се знае, че е дезертирал, е Тхе Йон-хо, бивш служител на посолството в Лондон. През 2016 г. той избяга в Южна Корея, посочва Асошиейтед прес.

Тхе, който беше отявлен критик на Ким Чен-ун докато живееше в Южна Корея, отрече обвиненията на севернокорейски медии, че е "човешка измет" и е избягал, за да не бъде наказан за сериозни престъпления. Той заяви, че не е искал децата му да водят "окаян" живот в КНДР.

Има вероятност Джо да е решил да дезертира по същите причини, каза Кхо, който е и политически съветник на южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Кхо изтъкна, че сигурно на някои дипломати им е трудно да приемат да се върнат в КНДР, след като са се наслаждавали на години живот в свободния Запад - вероятно те биха искали децата им да живеят при друга система и да получат по-добро образование.

БТА
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини