Топдипломат от КНДР избяга в Италия

  • 03 януари 2019 10:40

  • 871
  • 1
Топдипломат от КНДР избяга в Италия
© Getty (архив)

Високопоставен дипломат от Корейската народнодемократическа република (КНДР) е избягал в Италия, предадоха световните агенции.

Става дума за изпълняващия длъжността посланик на Пхенян в Рим Джо Сон-гил. Неговото назначение трябвало да приключи в края на ноември. Той избягал обаче от мисията на Пхенян в Рим в началото на ноември и оттогава се укрива със съпругата си, разказа пред журналисти южнокорейският депутат Ким Мин-ки. Депутатът не каза дали представителите на южнокорейското разузнаване са съобщили къде се намира Джо, нито дали той има намерение да избяга в Южна Корея. Според южнокорейски издания обаче 48-годишният Джо Сон-гил е поискал предоставяне на убежище в Италия в началото на декември, след като е получил нареждане да се прибере у дома. Джо беше временно изпълняващ посланик на Северна Корея в Италия от октомври 2017 г., когато Италия изгони тогавашния севернокорейски посланик Мун Джун-нам след шестия севернокорейски ядрен тест.

За последно високопоставен севернокорейски дипломат избяга през 2016 г. Тогава това беше заместник-посланикът на Пхенян в Лондон.

 

Валери Зайцев
871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.01.03 | 19:24

1

Тоя пък, защо ли е избягал, и то в Италия, а не Русия? Просто му се чудя на акъла.

Добави коментар

Водещи новини