Няма напредък за Брекзита, казват лидери от ЕС след вечерята им в Залцбург

  • 20 септември 2018 06:22

  • 2140
  • 3
Няма напредък за Брекзита, казват лидери от ЕС след вечерята им в Залцбург
© Getty Images/Guliver

Няма напредък към споразумение за Брекзита и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха лидерите на Литва и Словакия след приключването на работната вечеря на лидерите на ЕС на срещата им в австрийския град Залцбург, предаде Ройтерс.

На срещата със слово към колегите си се обърна британската премиерка Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в.

"На този етап сме в застой. Няма прогрес", каза президентката на Литва Далия Грибаускайте пред Ройтерс. А словашкият премиер Петер Пелегрини добави: "По въпроса за границата няма напредък. Нека видим какво ще покаже дискусията между 27-те утре". Той имаше предвид заседанието, предвидено за днес, на което ще се съберат лидерите на страните членки без Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в.

Според Пелегрини Мей потвърдила в словото си, че Великобритания ще напусне през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството в ЕС.

Ройтерс цитира обширни извадки от словото на Мей още преди тя да го произнесе, като се позова на правителствени източници. Тя се обърнала пряко към своите колеги около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания, и да отговорят подобаващо на нейния "сериозен и работещ" план за Брекзит, изложен преди два месеца в Чекърс край Лондон.

Тя директно ги попитала как биха постъпили, ако от тях било поискано да се съгласят на "юридическо разделяне" на техните страни. Именно това целял ЕС, настоявайки за безконтролна граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това означавало британската провинция да остане територия, в която да важат икономическите правила на ЕС.

"Убедена съм, че съм формулирала сериозни и работещи предложения. Разбира се, няма да се съгласим по всички подробности, но се надявам да отвърнете подобаващо", казала тя, имайки предвид своя план от Чекърс. Според нея проблемът можел да бъде разрешен, ако се гарантира "търговия без пречки", предвидена в Чекърс.

Мей засега не показва признаци да се отклони от този план за Брекзита, подложен на критики както от ЕС, така и особено от редица нейни съпартийци, привърженици на твърд Брекзит. Според правителствен източник, цитиран от Ройтерс обаче, тя щяла да излезе с нови предложения за границата на Северна Ирландия "когато му дойде времето", което явно в този момент не е подходящо. А и Брюксел засега не я притискал силно, за да не я изправи пред открит разрив с вътрешната й опозиция.

За липсата на напредък говори и ирландският премиер Лео Варадкар при пристигането си в Залцбург вчера. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето също каза пред репортери, че до споразумение с Великобритания все още е "твърде далече". Според неназован служител от ЕС въпросът за границата можел да бъде улеснен, ако се постигне споразумение за улеснение на търговията подобно на това между ЕС и Япония. Засега обаче такова предложение към Лондон още не е отправено формално.

Според хора от преговарящия екип на Брюксел проблемът не е само митнически, но също и в това, че трябвало да се гарантира влизащите в ЕС британски стоки да бъдат произведени според правилата на ЕС - нещо,което Лондон иска да избегне.

Последвайте канала на

БТА
2140 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
На СДС-то у дупето

2018.09.20 | 08:37

3
Излезе ли Вишеградската 4-ка край с евро-педерастлъка, ариведерчи СДС. Австрия е предупредена, Унгария и Полша наказани, Чехия и Словакия искат с Русия. Да видим тъпата Тиква чий задник ще лиже за кредити.

2018.09.20 | 08:33

2
Евро-седерастката комисия готви наказание и за Полша, а оттам: "Простили сме на Русия за Катин, и ние имаме вина". Евро-кочината се клати, и Путаша бута.
Само СДС

2018.09.20 | 08:30

1
Чудесни новини от ЕС, Еврокомисията наказва Унгария и Орбан отиде да прегръща Путин, а той го подаде анално на евро-педалите: "ЕК погази основната идея на ЕС - оказва натиск на суверенна държава и стимулира притока нажанци в ЕС".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини