Мишел Барние оптимист за споразумението за Брекзита

  • 10 септември 2018 19:41

  • 3072
  • 0
Мишел Барние оптимист за споразумението за Брекзита
© Pixabay

Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние изрази днес оптимизъм, че през следващите 6-8 седмици може да бъде постигнато споразумение с Великобритания за условията по нейното напускане на съюза, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

"Мисля, че ако сме реалисти, в рамките на шест или осем седмици сме в състояние да стигнем до споразумение по първия етап от преговорите, който е договорът за Брекзита", каза Барние на конференция в словенския град Блед. "Трябва да постигнем споразумение преди началото на ноември. Мисля, че това е възможно", добави той. Двете преговарящи страни са определили средата на октомври като краен срок за сключване на сделката, но Барние от седмици казва, че тази дата може да бъде изместена напред. Той е намеквал също, че споразумението непременно трябва да е налице до средата на ноември, за да има време за последващите ратификационни процедури.

Споразумението за Брекзита трябва да включва условията за "развода", както и да фиксира 21-месечен преходен период. Документът ще съдържа още политическо споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС след раздялата, предвидена за края на март догодина. Пред Стратегическия форум в Блед Мишел Барние каза, че 85 на сто от текстовете по споразумението са готови. Но по думите му остават важни теми като границата с Ирландия, географските названия, уточняващи произхода на някои земеделски продукти, както и юрисдикцията на Европейския съд.
 

Филип Епитропов
3072 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини