Гей се отказа от президентската надпревара в Ирландия

  • 03 август 2011 11:28

  • 519
  • 0
Гей се отказа от президентската надпревара в Ирландия
©

Ирландският сенатор Дейвид Норис, който не крие хомосексуалната си ориентация и който бе сред кандидатите за президент на страната, се оттегли от надпреварата, макар да бе смятан за фаворит, предаде АФП, цитирана от БТА.

Като причина Норис изтъкнал, че не може да продължи да се конкурира за церемониалния пост на държавен глава, след като бе разкрито, че е настоявал пред израелски съд за смекчаване на присъдата на неговия бивш партньор Езра Ицхак.

През 1992 г. израелски съд призна за виновен Ицхак в изнасилване на 15-годишно палестинско момче. През 1997 г. Норис поискал с писмо до съда присъдата на партньора му да бъде намалена. Скандалът избухна след публикация в ирландски вестник миналата седмица. Имиджът на сенатора бе допълнително почернен от публикация, в която бе припомнена негова реплика от 2002 г. в защита на склонността към педофилия у древните гърци. Отказът на Норис от кампанията бе предшестван от оставката на основни членове от екипа му, които изразиха възмущение от постъпката на техния патрон.

Хомосексуализмът на Зеления остров бе декриминализиран през 1993 г. - доста по-късно в сравнение с много други европейски страни – след продължителна кампания, начело на която бе именно Дейвид Норис.

Последвайте канала на

БТА
519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини