В Румъния обявиха датите на президентските и парламентарните избори

  • 04 юли 2024 14:55

  • 264
  • 2
В Румъния обявиха датите на президентските и парламентарните избори
© Novini.bg/ Canva

Президентските избори в Румъния ще се проведат на 24 ноември и 8 декември (първи и втори тур), а парламентарните – на 1 декември, решиха днес партиите от управляващата коалиция – Социалдемократическа партия (СДП) и Национално-либералната партия (НЛП), съобщават световните агенции.

Двете партии, които се очаква да продължат коалицията си и след парламентарните избори на 1 декември, вероятно ще представят отделни кандидати за наследник на настоящия президент Клаус Йоханис, което усложнява преговорите между коалиционните партньори, отбелязва Ройтерс.

Йоханис, който оглавяваше либералите, ще приключи втория си и последен мандат през декември, предаде БТА. 

Оставка заради слаби изборни резултати в Румъния

Двете партии, които съставиха коалиционното правителство в края на 2021 г., се представиха с общи листи на изборите за европарламент през юни, като спечелиха 48,6 процента от гласовете.

Те имаха отделни кандидати на местните избори, проведени в същия ден с евровота. Социалдемократите спечелиха 37,6 процента от гласовете, а либералите – 32,3 процента. Опозиционният крайнодесен Алианс за обединение на румънците (AUR) се оформи като трета политическа сила, но с подкрепа далеч зад тази на коалиционните партньори.

Новото правителство ще трябва да удвои усилията си за намаляване на големия бюджетен дефицит на страната и да осъществи реформите, необходими за запазване на милиарди евро от европейските фондове за възстановяване.

Тъй като президентските правомощия включват и външната политика, новият президент ще играе важна роля по отношение на ангажимента на Румъния за продължаване на подкрепата за Украйна, отбелязва Ройтерс. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
264 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.04 | 19:56

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Datenschutz

2024.07.04 | 14:56

1
Balgaria na Ruski esik pravoslavna darjava

Добави коментар

Водещи новини