Върховният съд на Израел: Ултраортодоксалните евреи трябва да служат във въоръжените сили

  • 25 юни 2024 16:20

  • 1170
  • 1
Върховният съд на Израел: Ултраортодоксалните евреи трябва да служат във въоръжените сили
© Getty images (архив)

Върховният съд на Израел постанови, че ултраортодоксалните евреи трябва да служат във въоръжените сили, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2306

Това решение би могло да доведе до рухване на правителството на премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, в което има и партии, представляващи ултраортодоксалната общност в Израел.

Върховният съд постанови, че в отсъствието на закон, който да прави разграничение между студенти в еврейски семинарии и други донаборници, задължителната израелска военна служба се прилага и за ултраортодоксалните, както за всички други граждани.

Според дългогодишна договорка ултраортодоксалните мъже бяха освобождавани от военната служба, която е задължителна за повечето мъже и жени в Израел. Това изключение дълго време беше повод за гняв сред светските среди на обществото. Разделението се задълбочи и с напредване на войната в ивицата Газа.

С високата си раждаемост, която ежегодно се увеличава с 4%, ултраортодоксалната общност е най-бързо растящият сегмент от населението. Освен това всяка година около 13 000 ултраортодоксални мъже навършват пълнолетие и на теория стават годни за наборна военна служба, но по-малко от 10 % от тях се записват в армията, сочат данни на комисията за държавен контрол към израелския парламент.

Ултраортодоксалните мъже посещават специални семинарии, в които основният фокус е върху теологически дисциплини и не се обръща внимание на светските предмети като математика, английски език или природни науки. Според някои критици възпитаниците на въпросните семинарии са зле подготвени да служат в армията или да станат част от работната сила, ангажирана със светски професии.   

Политически мощните ултраортодоксални партии, които са ключови партньори в управляващата коалиция на Нетаняху, се противопоставят на каквито и да е промени в съществуващата система. Ако се сложи край на изключенията за военна служба, тези партии биха могли да напуснат коалицията, в резултат на което правителството ще рухне и ще бъдат свикани нови избори, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Коалицията на Нетаняху е подкрепена от две ултраортодоксални партии, които се противопоставят на въвеждането на наборната служба за своите избиратели. Дългогодишният израелски лидер се опитва да се придържа към решенията на съда, като същевременно се бори да запази коалицията си. Но с крехкото си мнозинство от 64 места в 120-членния парламент той често е зависим от проблемите на по-малките партии.   

Националистическата и религиозна коалиция на Бенямин Нетаняху запазва мнозинството си в парламента

Ицхак Голдкнопф, който оглавява една от ултраортодоксалните партии в правителството, изрази "съжаление и разочарование" от днешното решение на съда. "Държавата Израел беше създадена, за да бъде дом на еврейския народ, фундамент за чието съществуване е Тората (първите пет книги от Стария завет). Свещената Тора ще пребъде", написа Голдкнопф в социалната мрежа "Екс", без да посочва дали ще изтегли партията си от управляващата коалиция.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.25 | 16:42

1
ахаха, редактора, Тора е първата книга от Вехтия завет, но Свещената Тора на евреите е съвършено друго нещо

Добави коментар

Водещи новини