Израел уби Хашем Сафиедин, спряган за нов лидер на "Хизбула"

  • 23 октомври 2024 19:34

  • 804
  • 8
Израел уби Хашем Сафиедин, спряган за  нов лидер на "Хизбула"
© Getty images (архив)

Хашем Сафиедин, най-високопоставеният представител на "Хизбула", смятан за вероятен наследник на ликвидирания досегашен неин лидер Хасан Насралла, бе убит при израелска атака, заяви днес групировката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3210

Сафиедин ръководеше "Хизбула" заедно със заместник-генералния секретар на групировката Наим Касем след ликвидирането на Насралла и се очакваше да бъде официално избран за неин следващ генерален секретар, въпреки че все още не беше направено официално съобщение.

Роднина на Насралла, Сафиедин е бил член на ръководството на Съвета за джихад на групировката – органът, който отговаря за военните ѝ операции. Той е бил също ръководител на изпълнителния съвет на групировката и е контролирал финансовите и административните въпроси на "Хизбула".

Сафиедин заемаше важна роля и като говореше от името на "Хизбула" по време на продължилата година враждебност към Израел, довела в крайна сметка до смъртта му, като изнасяше речи на погребения и други събития, на които Насралла от дълго време не можеше да присъства от съображения за сигурност.

Ликвидирането му допълнително разклаща висшето ръководство на групировката, докато израелските удари унищожават южната част на Ливан, източната част на долината Бекаа и южните предградия на Бейрут – всичките, крепости на "Хизбула", а нейните бойци се опитват да отблъснат израелските сухопътни операции.

Израел нанесе удар с дрон по ливанския град Тир

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
804 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.10.24 | 09:02

8
Получил е за каквото е мечтал. Дано се радва на казана с катран.

2024.10.23 | 23:33

7
Кармата се трупа. После пак ще крякат
Еврейският фашизъм и нацизъм е "цветя и рози"!

2024.10.23 | 22:03

6
С убийството на невинни хора, дори и на лидери на Хизбула и Хамас няма да промени с нищо борбата на палестинците за освобождението си от израелската окупация. И Османската Империя като заловиха "Левски" го обявиха за терорист и го обесоха, но това не промени с нищо борбата на българите за свобода.Мълчанието на света за еврейските нацистки престъпления е най лошата страница в световната история. Над 50 000 убити и 200 000 ранени невинни палестинци, а Газа е изравнена със земята. Нетаняху е нациста и фашиста на 21и век и трябва да бъде арестуван и съден в международния съд. Категорично съм против убийството на невинни хора независимо от тяхна етнос и религия и не одобрявам това което Хамас извърши на 7и октомври. Израел има право да се защити, но основната вина за войната е негова, защото не изпълни решенията на ООН да се изтегли от окупираните на 05 юни 1967 палестински, ливански и сирийски територии. Израел е създаден 1948г на палестинска земя. Обетованата земя е Етиопия, тъй като Мюсей направи чудото "път през морето" по посока бреговете на Етиопия. Границата на Египет с Палестина е 95% пустиня и нямаше нужда Мюсей да бяга с племето си от фароните по посока морето. Що се отнася за еврейските храмове ги има навсякъде по света от преди христа, включително и в Палестина.
Еврейският фашизъм и нацизъм е "цветя и рози"!

2024.10.23 | 22:02

5
С убийството на невинни хора, дори и на лидери на Хизбула и Хамас няма да промени с нищо борбата на палестинците за освобождението си от израелската окупация. И Османската Империя като заловиха "Левски" го обявиха за терорист и го боесоха, но това не промени с нищо борбата на българите за свобода.Мълчанието на света за еврейските нацистки престъпления е най лошата страница в световната история. Над 50 000 убити и 200 000 ранени невинни палестинци, а Газа е изравнена със земята. Нетаняху е нациста и фашиста на 21и век и трябва да бъде арестуван и съден в международния съд. Категорично съм против убийството на невинни хора независимо от тяхна етнос и религия и не одобрявам това което Хамас извърши на 7и октомври. Израел има право да се защити, но основната вина за войната е негова, защото не изпълни решенията на ООН да се изтегли от окупираните на 05 юни 1967 палестински, ливански и сирийски територии. Израел е създаден 1948г на палестинска земя. Обетованата земя е Етиопия, тъй като Мюсей направи чудото "път през морето" по посока бреговете на Етиопия. Границата на Египет с Палестина е 95% пустиня и нямаше нужда Мюсей да бяга с племето си от фароните по посока морето. Що се отнася за еврейските храмове ги има навсякъде по света от преди христа, включително и в Палестина.

2024.10.23 | 21:51

4
УБИЙСТВО НА НЕСЪДЕНИ И НЕВЪОРЪЖЕНИ ХОРА СЕ ИЗВЪРШВА ОТ УБИЙЦИ И СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА НЕЩО НОРМАЛНО! ТОВА ЧЕ, ИЗРЕЛ Е ОКУПИРАЛ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗАПАДНИТЕ ДЖЕНДЪРИ!

2024.10.23 | 21:02

2
izrael sa teroristi i trebvat da badat zale4eni ot kartata na sveta
Мислещ

2024.10.23 | 21:32

3
Ако знаеше какво е заложено в хартата на Ислямския Джихад , щеше друга песен да пееш , но явно си ислямист .

2024.10.23 | 20:33

1
УБИЙСТВО НА НЕВЪОРЪЖЕНИ ХОРА СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА НЕЩО НОРМАЛНО! ТОВА ЧЕ, ИЗРЕЛ Е ОКУПИРАЛ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗАПАДНИТЕ ДЖЕНДЪРИ!

Добави коментар

Водещи новини