Блинкън призова Израел да използва възможността за постигане на стратегически резултат в Газа

  • 23 октомври 2024 11:15

  • 197
  • 2
Блинкън призова Израел да използва възможността за постигане на стратегически резултат в Газа
© gettyimages

Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес настоя Израел да използва възможността, създадена от успехите му в унищожаването на голяма част от капацитета на палестинската групировка „Хамас“ в ивицата Газа и смъртта на лидера на организацията Яхия Синуар, за да постигне дългосрочно решение на конфликта, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3210

„Време е да превърнем тези успехи в траен стратегически успех. И наистина остават две неща за вършене: да бъдат върнати заложниците и да бъде сложен край на войната, с разбиране за това какво ще последва“, каза Блинкън, преди да отпътува за Рияд - следваща стъпка от близкоизточната му обиколка.

Двете страни в конфликта обаче засега не изглеждат склони да спрат военните действия. Нетаняху обеща да унищожи „Хамас“ и да върне десетките заложници, държани от групировката. „Хамас“ заяви, че ще освободи пленниците само в замяна на трайно прекратяване на огъня, пълно изтегляне на Израел от Газа и освобождаване на палестинските затворници.

Американският държавен секретар призова Израел да избегне и по-нататъшна ескалация при отговора си на иранското ракетно нападение срещу израелска територия на 1 октомври.

„Много важно е Израел да реагира по начин, който да не доведе до по-нататъшна ескалация“, каза Блинкън, след като Иран изстреля около 200 ракети срещу страната.

Блинкън призова Израел да се възползва от „невероятната възможност“ да нормализира отношенията си и със Саудитска Арабия, която е сериозен фактор в Близкия изток. „Независимо от това какво ще се случи, това остава невероятна възможност в този регион да се върви в напълно различна посока, която предлага устойчив път за сигурността на Израел и неговото място в региона“, каза той и добави, че „Саудитска Арабия ще бъде в основата на потенциално нормализиране на отношенията с Израел“, пише БТА.

Израелски въздушен удар изравни със земята сграда в Бейрут

Междувременно, докато в Тел Авив приключваше посещението на американския държавен секретар, в града се задействаха сирените за въздушна тревога. В небето над хотела, в който беше настанен Блинкън, беше забелязано да се издига дим, вероятно от прехванат снаряд.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
197 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.23 | 12:02

2
Чифутската мафия са ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ И УБИЙЦИ НА ЖЕНИ, ДЕЦА И НЕВИННИ МИРНИ ХОРА!
Еврейският фашизъм и нацизъм е "цветя и рози"!

2024.10.23 | 11:50

1
Мълчанието на света за еврейските нацистки престъпления е най лошата страница в световната история. Над 50 000 убити и 200 000 ранени невинни палестинци, а Газа е изравнена със земята. Нетаняху е нациста и фашиста на 21и век и трябва да бъде арестуван и съден в международния съд. Категорично съм против убийството на невинни хора независимо от тяхна етнос и религия и не одобрявам това което Хамас извърши на 7и октомври. Израел има право да се защити, но основната вина за войната е негова, защото не изпълни решенията на ООН да се изтегли от окупираните на 05 юни 1967 палестински, ливански и сирийски територии. Израел е създаден 1948г на палестинска земя. Обетованата земя е Етиопия, тъй като Мюсей направи чудото "път през морето" по посока бреговете на Етиопия. Границата на Египет с Палестина е 95% пустиня и нямаше нужда Мюсей да бяга с племето си от фароните по посока морето. Що се отнася за еврейските храмове ги има навсякъде по света от преди христа, включително и в Палестина.

Добави коментар

Водещи новини