Удар за Бенямин Нетаняху: Бени Ганц напусна кабинета на Израел

  • 09 юни 2024 21:31

  • 945
  • 0
Удар за Бенямин Нетаняху: Бени Ганц напусна кабинета на Израел
© Getty images

Израелският министър Бени Ганц напусна кабинета на Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, съобщават световните агенции. Това е сериозен удар по правителството на Нетаняху, особено на фона на освобождаването на израелски заложници.

„Нетаняху ни пречи да достигнем истинска победа в Газа“, заяви Ганц в телевизионен адрес в неделя. Той определи решенето си като трудно и болезнено. „Това е причината, поради която напускам това правителство с натежало, но цяло сърце“, допълва Ганц.

Той беше приеман като основен критик на политиката на Нетаняху. Преди месец Ганц постави ултиматум на премиера на Израел да състави нов план за действие във войната срещу „Хамас“. Срокът изтече на 8 юни. Оставката му идва въпреки призивите на Нетаняху Ганц да остане в правителството.

Нетаняху ще направи обръщение пред Конгреса на САЩ на 24 юли

„Трябва да бъдем обединени и да се съсредоточим върху важните задачи. Призовавам те, Бени Ганц – недей да напускаш правителството. Не се отказвай от единството“, написа Нетаняху в Телеграм.

Решението на Ганц не поставя правителството на Нетаняху под заплаха – партията му не е част от коалицията, която остава с мнозинство в израелския парламент. В същото време военновременният кабинет на Нетаняху, който бе създаден четири дни след атаката на „Хамас“ от 7 октомври, без представителство от други партии освен тази на Нетаняху, предаде БТВ.

Извън премиера, единственият друг член на правителството, който може да взима решения, е министърът на отбраната Йоав Галант.

Оставката на Бени Ганц идва в момент на сериозен натиск срещу Нетаняху да спре войната в Ивицата Газа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини