Бени Ганц обяви, че ще напусне израелското правителство, ако до 8 юни не бъде приет нов военен план

  • 18 май 2024 21:41

  • 944
  • 1
Бени Ганц обяви, че ще напусне израелското правителство, ако до 8 юни не бъде приет нов военен план
© Gettyimages (архив)

Членът на израелския военновременен кабинет Бени Ганц заплаши, че ще напусне правителството, ако до 8 юни не бъде приет нов военен план, предаде БТА, позовавайки се на АП.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2226

Ганц поиска от израелския премиер Бенямин Нетаняху да се ангажира със съгласувано виждане за конфликта в Газа, в което да се посочва кой може да управлява територията след войната с палестинското радикално движение "Хамас", посочва Ройтерс.

На пресконференция Ганц каза, че иска военният кабинет да състави нов план до 8 юни. Той предупреди, че ако дотогава очакванията му не бъдат удовлетворени, ще оттегли своята центристка партия от извънредното правителство на премиера консерватор.

"Ако изберете пътя на фанатиците и поведете цялата нация към пропастта, ще бъдем принудени да напуснем правителството", заяви Ганц.

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим от крайнодесните му съюзници. Агенцията подчертава, че отправеното днес от Ганц предупреждение ще задълбочи разногласията в ръководството на Израел над седем месеца след началото на войната, в която той все още не е постигнал заявените си цели да ликвидира "Хамас" и да върне десетки заложници, отвлечени при нападението на 7 октомври миналата година.  

Ройтерс: Разногласията в израелския кабинет около Газа излизат наяве

Ганц изложи план от шест точки, който включва връщането у дома на десетки заложници, прекратяване на управлението на "Хамас", демилитаризиране на ивицата Газа и създаване на международна администрация по гражданските въпроси, като подкрепя също усилията за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия.

Ганц - популярен политик и дългогодишен политически съперник на Нетаняху - се присъедини към неговата коалиция и военния кабинет в първите дни на войната. Напускането на бившия началник на генералния щаб на армията и министър на отбраната би направило Нетаняху още по-зависим от крайнодесните съюзници, които заеха твърда позиция по отношение на преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците и които смятат, че Израел трябва да окупира Газа и да построи еврейските селища там.

Ганц обяви намеренията си броени дни след като израелският министър на отбраната Йоав Галант, третият член на военния кабинет, открито заяви, че многократно е призовавал кабинета да вземе решение за следвоенна визия за Газа, която да предвижда създаването на ново, цивилно палестинско ръководство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
944 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:59

1
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­м­­­о­­­м­и­ч­е­­т­­­а­ ­­­в­­и­­ ­о­­­ч­­­а­к­в­­­а­т ­­-­­­ X­1­8­­­.­­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини