Радев: България цени високо партньорството си с Автономния иракски регион Кюрдистан

  • 02 март 2024 11:20

  • 767
  • 6
Радев: България цени високо партньорството си с Автономния иракски регион Кюрдистан
© Президентство

България цени високо партньорството си с Ирак, както и с Автономния иракски регион Кюрдистан (АИРК), и има амбицията за последващото му разширяване в сфери от взаимен интерес. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща с президента на Автономния иракски регион Кюрдистан Нечирван Барзани в рамките на Дипломатическия форум в Анталия.

Президентът Радев отбеляза добрите традиции в двустранните отношения с Ирак в близкото минало и изрази готовността на страната ни да продължи да работи за тяхното надграждане в енергетиката, икономиката, туризма и образованието, съобщават от пресцентъра на президентската институция.

Нечирван Барзани открои политиката на Автономния иракски регион Кюрдистан да се утвърждава като фактор на стабилност в региона, както и неговите усилия за насърчаване на икономическите и търговски връзки със своите партньори.

Румен Радев: Постигането на мир и устойчиво разрешаване на конфликтите е възможно само със средствата на дипломацията

Като особено перспективни сфери на двустранното сътрудничество Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Нечирван Барзани отбелязаха възможността за доставки на суров петрол от АИРК за България, за разширяване на дейността на българските туроператори в автономния регион и популяризиране на град Ербил като туристическа дестинация, както и земеделието и производството на храни.

Отчетени бяха и добрите резултати от проведените през май и октомври 2023 г. в София два бизнес форума между БТПП и представители на местния бизнес от градовете Ербил и Мосул, както и подписаният Меморандум за разбирателство между Българската търговско-промишлена палата и Ербилската търговско-промишлена палата (ЕТПП) през месец май м.г.

Нечирван Барзани отправи покана към Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да посети Ирак и столицата на АИРК Ербил за продължаване на дипломатическия диалог на най-високо равнище и очертаване на нови сфери за развитие на двустранното сътрудничество.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
767 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 09:27

6
❤️ Г­о­­р­­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­м­и­­ч­­­е­­т­­­а­ ­в­и­­ ­­о­­­ч­­­а­­к­в­а­т ­-­­ X­­1­8­­.­F­­U­­N
Читател

2024.03.04 | 01:49

5
Радев с еднопосочен билет за Москва.

2024.03.02 | 13:23

4
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo
КЗЛ

2024.03.02 | 13:17

3
Посещението в Ирак нека е с еднопосочен билет, моля. Благодаря.
патриот

2024.03.02 | 12:01

1
кауза пак се изявява,да спечели доверието на лавров
КЗЛ

2024.03.02 | 13:16

2
Спечелил го е вече, изтърка му се езика чак...

Добави коментар

Водещи новини