Румен Радев: България се стреми към всестранно развитие на транспортната и енергийна свързаност като ключов фактор за стабилността в Югоизточна Европа

  • 27 февруари 2024 19:52

  • 648
  • 2
Румен Радев: България се стреми към всестранно развитие на транспортната и енергийна свързаност като ключов фактор за стабилността в Югоизточна Европа
© Пресцентър на Президентството на Република Българи

България се стреми към всестранно развитие на транспортната и енергийна свързаност в региона като ключов фактор за стабилността в Югоизточна Европа. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща днес в президентската институция с министъра на външните работи на Република Гърция Йоргос Герапетритис, който е на официално посещение у нас, съобщиха от пресцентъра на държавния ни глава.

По време на разговора беше откроено значението на стратегическото партньорство между България и Гърция, а Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Йоргос Герапетритис подчертаха, че активният и конструктивен диалог между двете страни на високо и най-високо равнище е предпоставка за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес.

 
"Не само българската и гръцката икономика, а и целият регион има интерес от усъвършенстването на транспортната, енергийна и дигитална инфраструктура в посока Юг-Север", подчерта държавният глава.

Министърът на външните работи на Гърция e на официално посещение в България

Президентът Радев открои значението на общите проекти за изграждане на петролопровод между Александруполис и Бургас, увеличаване на транзита на природен газ за Европа през газовия интерконектор между Гърция и България, разширяване на обема на газохранилището в Чирен, за ускоряване на проекта за изграждане на петролопровода на НАТО от Гърция към България и Румъния, за разширяване на железопътните мрежи, както и за възможно по-бързото откриване на ГКПП "Рудозем - Ксанти".

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на потвърди интереса на страната ни да участва в управлението на пристанищата в Кавала и в Александруполис. Обсъдено бе и актуалното значение на тристранни инфраструктурни проекти между Гърция, България и Румъния в контекста на регионалните и глобални предизвикателства.

 По време на срещата държавният глава изрази и признателността си за последователната подкрепа на Гърция за пълноправното присъединяване на България към Шенген и отпадане на контрола по сухопътните граници.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
648 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:38

2
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­­щ­и­ ­­­м­­о­­­м­­и­ч­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­ ­о­ч­а­­­к­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­­1­­8­­­.­­­F­­U­­N
Бойко

2024.02.27 | 22:54

1
Да живее президента Радев!!!

Добави коментар

Водещи новини